Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Politic

03 Iul. 2022 / 10:45

Expert: Republica Moldova dispune acum de toate posibilităţile pentru a rezolva conflictul transnistrean

Republica Moldova dispune acum de toate posibilităţile pentru a rezolva conflictul transnistrean, susţin experţii. Potrivit lor, acest lucru este necesar, mai ales în contextul aspiraţiilor europene ale ţării noastre. Totodată, autorităţile spun că un conflict îngheţat nu reprezintă un impediment în procesul de aderare, relatează Radio Moldova.

În contextul în care Republica Moldova a obţinut deja statutul de ţară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, conflictul transnistrean trebuie rezolvat definitiv, a declarat într-o intervenţie pentru Radio Moldova, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea. El a precizat că actualmente există condiţii favorabile pentru a identifica mijloace necesare reglementării transnistrene.

„La momentul în care am obţinut statutul de candidat şi înţelegem foarte bine, ca ţară divizată cu prezenţă militară rusă pe teritoriu, avem şansă din partea UE. Noi avem justificări şi pretexte să mai amânăm rezolvarea problemei transnistrene, în fond totul depinde de noi, de eforturile, determinarea şi iniţiativele noastre”, a relatat Alexandru Flenchea.

Regiunea transnistreană nu constituie un impediment pentru aderarea Republicii Moldova la comunitatea europeană, susţine şeful Legislativului, Igor Grosu. El a declarat anterior în cadrul unei Ediţii Speciale de la postul public de televiziune că la Tiraspol sunt percepute avantajele pe care le va aduce integrarea europeană pentru cetăţenii ambelor maluri ale Nistrului.

„Asta nu a fost o piedică pentru a obţine statutul de candidat şi ulterior membru. În cazul Republicii Moldova, situaţia unică este că, deşi avem acest teritoriu separatist, noi am reuşit, totuşi, să-l menţinem în starea de a nu permite să escaladeze, să se dezgheţe conflictul şi să aibă loc tensiuni. Noi am reuşit, asta e foarte bine, mai multă siguranţă e pe malul drept, în România, este Uniunea Europeană. Chiar şi aşa-numită conducere de acolo s-a convins cât e de important să rămânem conectaţi la spaţiul european”, a declarat şeful Legislativului, Igor Grosu.

Conflictul îngheţat este o temă de discuţii a autorităţilor de la Chişinău de mai bine de 30 de ani. Amintim că Republica Moldova a primit statut de ţară candidată la aderare la data de 23 iunie. Următorul pas, pe care trebuie să-l facă ţara noastră în procesul de integrare propriu-zisă, este începerea negocierilor de aderare.

Comentarii