Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

01 Iul. 2022 / 13:10

Kent D. Logsdon: „Ne-am anunţat ferm poziţia în sprijinul independenţei Republicii Moldova” (VIDEO)

Republica Moldova este o ţară mică, dar cu o inimă mare. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul SUA în ţara noastră Kent Logsdon în discursul său de la recepţia de Ziua Americii, organizată la Chişinău, relatează Moldova 1.


Afirmaţia vine după ce Rusia a invadat Ucraina, iar mii de ucraineni s-au refugiat în Republica Moldova. 

Kent Logsdon a menţionat că ţara noastră şi-a câştigat admiraţia lumii găzduind peste 500.000 de refugiaţi, forţaţi să fugă din Ucraina din calea invaziei Rusiei.

„Oamenii din Statele Unite şi din întreaga lume ştiu acum că Republica Moldova este o ţară mică cu o inimă mare. De asemenea, ne-am anunţat ferm poziţia în sprijinul independenţei, integrităţii teritoriale şi neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova. Aplaudăm decizia Uniunii Europene de a accepta Republica Moldova ca ţară candidată, promovând integrarea în Europa ancorând solid această ţară în lumea liberă”, afirmă Kent Logsdon, ambasador SUA.

Prezenţi la eveniment, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi ministrul de Externe, Nicu Popescu au mulţumit Statelor Unite ale Americii pentru suportul acordat. 

„Pe parcursul a trei decenii SUA ne-au susţinut în efortul nostru de consolidare a societăţii, de construire a unui stat democratic, unde fiecare cetăţean poate fi şi gândi liber. Statele Unite au fost, sunt şi vor rămâne un partener apropiat al Republicii Moldova, astfel să dezvoltăm cu succes atât coperarea politică şi economică între ţările noastre cât şi relaţiile interumane”, a declarat Igor Grosu.

„Statele Unite au avut un rol important în procesul de consolidare a democraţiei, independenţei Republcii Moldova. Ne-a sprijinit în eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău în construirea unei societăţi puternice. Cetăţenii din Republica Moldova au avut de câştigat din această cooperare”, afirmă Nicu Popescu.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 28 februarie 1992. De-a lungul anilor, ambele state au dezvoltat relaţii politice şi economice. 

Cea mai mare realizare s-a produs în anul 2010, când a fost semnat între părţi acordul Millennium Challenge Corporation, în valoare de 262 de milioane de dolari pe un termen de 5 ani. Au fost efectuate o mulţime de vizite oficiale de lucru, dar şi de prietenie. Cea mai importantă vizită din ultimii ani în Republica Moldova a fost a vice-preşedintelui Joe Biden în martie 2011.

 

Comentarii