Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

27 Aug. 2022 / 14:53

Republica Moldova la 31 de ani de independenţă, în viziunea politicienilor

Liberă, europeană, cu peste un milion de cetăţeni în afara hotarelor, dar şi cu un tempou lent de implementare a reformelor, astfel este văzută Republica Moldova la cei 31 de ani de independenţă de parlamentari şi reprezentanţii partidelor extraparlamentare, relatează Radio Moldova.

La peste trei decenii de la proclamarea independenţei, cetăţenii Republicii Moldova s-au maturizat şi au făcut alegerea în favoarea unui stat cu priorităţi europene, consideră deputatul Oazu Nantoi.

„Momentul de cotitură a fost anul 2020 când multiplele greşeli, frustrări, cu stat captiv, cu votarea comuniştilor, totuşi societatea s-a consolidat”.

Republica Moldova în această perioadă trece prin cea mai profundă criză din cei 31 de ani, consideră vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vlad Bătrîncea. Cea mai mare restanţă pe care o are Republica Moldova este pierderea controlului asupra sistemului bancar şi economiei, mai spune parlamentarul.

„Republica Moldova este o unealtă în luptele mari geopolitice. Republica Moldova trebuie să devină insula stabilităţilor a unei ţări neutre şi prospere. Republica Moldova trebuie să realizeze politici în interesul statului”.

La 31 de Independenţă Republica Moldova, este mult prea tânără, dar a avut nenorocul ca multe guvernări să vorbească despre integrarea europeană, dar mai puţini să ne apropie de ea, prin implementarea adevăratelor reforme, consideră vicepreşedintele partidului extraparlamentar Platforma demnitate şi Adevăr, Liviu Vovc.

„Chiar şi statutul de ţară candidat ne-a fost oferit cu multe recomandări pe care trebuie să le recuperăm în timp cât mai rapid”. 

Dacă ar avea ocazia să ofere ceva în dar Republicii Moldova la cei 31 de ani, reprezentanţii partidelor parlamentare şi extraparlamentare au spus:

„Să utiăm de mizeria de aşa zis conflict transnistrean, să uităăm de ocuparea teritoriilor de către Federaţia Rusă”;

„Condiţii decente ca oamenii să rămână în Republica Moldova”;

„Eu i-aş da un pupic”. 

Comentarii