Ana Revenco: „Avem război la frontieră, iar riscurile de securitate rămân majore”
Republica Moldova trebuie să investească în securitatea naţională, dacă doreşte să facă faţă provocărilor, a declarat preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit oficialului, în viitorul apropiat, vor fi îmbunătăţite condiţiile de lucru din cadrul MAI şi va fi majorat salariul angajaţilor din cadrul instituţiei, iar Biroul de Migraţie şi Azil va fi suplinit cu personal.
„Noi, cu certitudine, în viitorul apropiat vom reforma Biroul de Migraţie şi Azil prin majorarea statului de personal, vom îmbunătăţi condiţiile celor care lucrează pentru securitatea de zi cu zi. Un alt aspect este pachetul social pentru cei din MAI, inclusiv cu majorări de salariu din cauza inflaţiei pe care am avut-o în acest an. MAI face faţă provocărilor care sunt, chiar dacă nu este suplinit cu personal”, a declarat Lilian Carp.
Preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp a făcut referinţă şi la tentativele de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaţionale de importanţă statală care au avut loc în ultimele 72 de ore pe teritoriul ţării. El a subliniat că instituţiile din Republica Moldova fac faţă asupra atacurilor din ultimele zile, însă nu a spus cu exactitate ţările de unde sunt efectuate.
Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco a subliniat că atacurile cibernetice asupra sistemelor informaţionale sunt nişte fenomene atipice în Republica Moldova, iar organele abilitate au mai mult de lucru pentru a creşte rezilienţa securităţii naţionale la astfel de ameninţări de tip hibrid.
„Specialiştii realizează tot setul de măsuri necesare prin cooperare cu toate subdiviziunile specializate din toate autorităţile pentru a face faţă acestor atacuri. În paralel, sunt realizate măsuri suplimentare care să ne permită consolidarea graduală a nivelului de rezilienţă a acestor sisteme la astfel de atacuri. Cert că este un fenomen nou, nu în zadar le numim atacuri cibernetice ca parte din ameninţări hibride care sunt fenomene atipice pentru sistemul de securitate al Republicii Moldova”, a explicat ministra.
Ana Revenco a precizat că din cauza războiului în Ucraina că există riscuri majore asupra securităţii din Republica Moldova. Potrivit ei, MAI se confruntă cu mai multe dificultăţi.
„Realitatea ne arată că riscurile evoluează continuu şi au o dinamică sporită. Avem război la frontieră, iar riscurile de securitate rămân majore. Ameninţările MAI cu care ne confruntăm şi ne testează capacitatea sunt: criminalitatea diversificată, circulaţia de persoane intensă, traficul de arme, traficul de droguri, traficul de fiinţe umane, sunt activate şi reinventate modalităţi de trecere a frontierei cu traficul cu substanţe chimice, atacurile cibernetice, au crescut infracţiunile cu utilizarea tehnologiilor moderne şi acele care sunt comise în spaţiul online”, a declarat Revenco.
Comentarii