Ştiri

Sursa imaginii: chisinau.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

03 Ian. 2022 / 16:11

Bilanţul proiectelor implementate în 2021 de Primăria Chişinău: Ce nu s-a reuşit şi ce urmează? (VIDEO)

Modernizarea parcurilor, procurarea de noi unităţi de transport public, reabilitarea instituţiilor de învăţământ şi amenajarea curţilor de bloc sunt doar câteva proiecte care au fost realizate în anul 2021 de către Primăria municipiului Chişinău. Administraţia capitalei dă asigurări că alte câteva proiecte iniţiate în 2021, vor fi finalizate în acest an, relatează Mesager.


În anul 2021, municipalitatea a cumpărat 240 de unităţi de transport public, destinate rutelor din capitală şi din suburbii. Valoarea totală a achiziţiei fost de circa 315 milioane de lei. Pentru anul 2022, din bugetul municipal au fost alocate 190 milioane de lei pentru procurarea şi asamblarea autobuzelor şi troleibuzelor.

„Din totalul de 240 de unităţi care au fost aduse, 82 sunt troleibuze, avem troleibuze articulate, avem troleibuze obişnuite, avem troleibuze cu baterie cu parcurs autonom”, a precizat edilul capitalei Ion Ceban.

Tot în anul 2021, în Chişinău a fost lansat proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public.

„Avem aproximativ 15 la sută din achitări făcute online sau electronic în celălalt proiect pilot şi această cifră creşte, acest lucru este foarte benefic. Ţinta noastră este la 6 luni să atingem 30 la sută din achitări să fie făcute electronice”, mai spune Ceban.

În 2021, locuitorii capitalei s-au bucurat de renovarea câtorva scuaruri şi parcuri. Este vorba despre Aleea „Grigore Vieru”, Parcul „Alunelul”, Scuarul Tinerilor, parcul din strada Cuza Vodă precum şi alte câteva zone verzi din oraş.

„Sunt foarte multe proiecte în derulare, la toate proiectele am solicitat să fie responsabili tehnici, supraveghere tehnică care să asigure executarea lucrărilor calitative”, menţionează Ilie Ceban, viceprimar.

În luna septembrie 2021, după o reabilitare capitală, a fost redeschisă circulaţia rutieră pe strada Ion Creangă din capitală. Proiectul care a început în luna martie a anului trecut a costat aproximativ 70 de milioane de lei.

„Prima porţiune a lucrărilor va include aşa cum spuneam realitatea infrastructurii subterane. Deci, de aici şi până la strada Belinschi urmează a fi realizate lucrări şi aceste lucrări urmează să starteze în 2-3 săptămâni”, afirmă primarul.

După mai multe luni în care capitală era plină de gropi, primăria afirma că are probleme cu procurarea asfaltului cald. Într-un târziu, totuşi, lucrările de asfaltare au început.

„Una din problemele stringente rămâne a fi această intervenţie pe stratul de carosabil. Problema nu este doar în municipiul Chişinău, problema este pe toată ţara. Încă nu sunt agenţii economici care să presteze servici care să putem procura astăzi asfalt cald”, susţine Ion Ceban.

Totodată, anul trecut, în capitală au fost amenajate 35 de curţi de bloc, iar 14 instituţii de învăţământ din municipiul Chişinău au beneficiat de reparaţia acoperişului şi a faţadei în cadrul unui proiect de izolare termică a clădirilor şi realizarea eficienţei energetice.

 „Sper că odată cu termoizolarea vor dispărea problemele acestea de căldură de electricitate care vor fi schimbate, geamurile care vor fi toate revizuite, fiind că suntem totuşi în secolul XXI”, a accentuat Ana Gheoirghiţă, directoarea liceului.

În anul 2021, din cele 20 de pasaje subterane din capitală au fost reparate doar câteva, unele find încă în proces de reparaţie, altele rămânând într-o stare deplorabilă.

 

Comentarii