Sursa imaginii: mfa.gov.md
Postat de: Mazur Rodica
Ştiri / Social
28 Apr. 2019 / 12:04
Cinci ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE
Astăzi, 28 aprilie, Republica Moldova marchează cinci ani de când are regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în statele membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi în statele non-membre, dar care fac parte din spaţiul Schengen, se bucură cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric.
În cei cinci ani de zile, 2 019 499 de cetăţeni moldoveni au fost înregistraţi la ieşirea din ţară prin punctele de trecere situate la hotar cu România şi Aeroportul Internaţional Chişinău, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Cel mai traversat punct de trecere a fost Leuşeni - Albiţa, poliţiştii de frontieră fixând un număr de 759 237 de persoane, fiind urmat de Aeroportul Internaţional Chişinău prin care 372 289 de deţinători ai paşapoartelor biometrice au ieşit din ţară.
Pentru cetăţenii Republicii Moldova, regimul liberalizat de vize este unul dintre cele mai palpabile beneficii ale apropierii de UE. Oamenii spun că posibilitatea de a călători liber în Europa le-a deschis multe oportunităţi, relatează Mesager.
„Ideea desigur este una bună, au apărut noi posibilităţi, doar că puţini oameni se pot folosi de aceste posibilităţi. Cu salariile noastre şi mediul de existenţă, nu fiecare poate să şi permită”. „Deoarece sunt graniţele deschise avem oportunitatea de a vizita ţări noi, de a cunoaşte o viaţă nouă, a căpăta o experienţă nouă şi să o putem implementa la noi în ţară”. „Pentru toţi e normal, nu trebuie să plăteşti bani, fiecare înainte îşi făceau planuri de călătorii, erau probleme”. „Pentru dezvoltarea oamenilor este foarte bine. În general închiderea graniţelor şi interzicerea cetăţenilor de a ieşi din ţară este o problemă. Dar aşa, apar oportunităţi noi, şi consider că a fost o decizie foarte bună”. „În fiecare an încerc să vizitez câte o ţară nouă. Aici e vorba nu doar de călătorii, e vorba şi de învăţământ. Apare posibilitate de învăţat în universităţile Europei”, au spus oamenii.
Conform datelor statistice, tinerii cu vârste cuprinse între 26 - 35 ani au fost în topul persoanelor care au ales să plece în UE, cu un număr de 502 609 de tineri.
Comentarii