Ştiri

Sursa imaginii: captură video:M1

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

24 Sep. 2021 / 12:21

Experţi: Desemnarea membrilor integri în CSM, element prioritar pentru independenţa justiţiei (VIDEO)

Reforma justiţiei va avea succes şi credibilitate doar dacă nu va fi contestată de societate. Este opinia exprimată de jurişti în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”. Invitaţii au salutat consensul politic pentru aprobarea modificărilor Constituţiei, menite să fortifice independenţa justiţiei, dar totodată au menţionat că elementul prioritar rămâne desemnarea membrilor integri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), relatează Moldova 1.


Cu privire la CSM, modificarea operată prevede excluderea procurorului general şi a ministrului Justiţiei din componenţa CSM. În total vor fi 12 membri, dintre care şase din rândul judecătorilor, iar alţi şase din afara sistemului, care vor fi aleşi de Parlament. Potrivit experţilor, anume prin acest exerciţiu deputaţii trebuie să dea dovadă de responsabilitate.                   

„Ei trebuie să numească persoane profund morale, acesta e elementul cheie al membrului CSM. Nu contează neapărat să aibă studii juridice. Dar dacă Parlamentul va continua să meargă pe aceeaşi cale, de a numi persoane loiale, persoane apropiate puterii, nici un efort de reformă nu va da absolut nici un rezultat. Se va ajunge, în cel mai bun caz, la o resubordonare a justiţiei de la un regim care a plecat la un regim care a venit”, astfel comentează fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.  

Expertul constituţional, Teodor Cârnaţ, susţine că până la desemnarea în funcţie a membrilor CSM, aceştia trebuie să treacă şi un filtru de integritate.

„Atât la CMS, cât şi la Consiliul Superior al Procurorilor dacă sunt numite persoane integre s-ar putea să renunţăm la această evaluare externă, pe care eu o critic şi care consider că ar putea fi a priori neconstituţională. Evaluarea să treacă prin intermediul CSM-ului, astfel judecătorii vor fi evaluaţi de un CSM reformat, cu membri numiţi după noi criterii. Astfel, încrederea în actul justiţiei va apărea, încetul cu încetul, din partea populaţiei”, spune Teodor Cârnaţ, expert în drept constituţional.  

Totodată, potrivit experţilor, o reformă veritabilă nu se face într-un singur mandat, s-ar putea să fie nevoie de decenii.

„Noi avem în justiţie oameni, în principiu, integri, dar care au probleme serioase la capitolul profesionalism. Ca justiţia noastră să producă un rezultat pe care să-l vedem la cele mai înalte standarde, o să dureze ani. Zece ani cred că este un orizont optimist”, a menţionat Nicolae Eşanu, fost secretar de stat al Ministerului Justiţiei.

Proiectul de lege privind modificările constituţionale a fost aprobat în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului cu votul a 86 de deputaţi.

Comentarii