Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

07 Noi. 2021 / 17:29

Majoritatea comercianţilor de la Piaţa Centrală folosesc pungile din plastic, interzise prin lege

Majoritatea comercianţilor de la Piaţa Centrală continuă să vândă produse în pungi din plastic. Aceştia spun că ambalajele eco sunt prea scumpe. Mai mult, la tarabe poţi găsi pungi din plastic de toate culorile, dar şi dimensiunile. Între timp, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului susţine că desfăşoară regulat razii, dar fără niciun rezultat, relatează Mesager.

Cumpărătorii cu care am vorbit spun că, deşi pungile biodegradabile sunt mai scumpe şi nu sunt rezistente, dar totuşi sunt de acord ca cele din plastic să fie scoase din vânzare.

„Trebuie să interzică, plasticul e dăunător pentru sănătatea omului. - Şi totuşi folosiţi o sacoşă de plastic. -Nu am în ce pune.”

„Uitaţi-vă câtă murdărie. Hârtia îi dai foc, ea arde şi dispare, dar la pungile acestea nu le poţi da foc şi utaţi-vă ce dezastru-i peste tot şi cu pahare, şi cu sticle, şi cu sacoşe. Uitaţi-vă câte dezastre se fac şi ar fi bine chiar să dispară cu totul pelicula acesta”, spun oamenii.  

Unii vânzători se apără şi spun că de vină ar fi autorităţile, care permit importul pungilor din plastic, alţii însă s-au conformat legii şi au renunţat la ele.

„Numai de plastic se găsesc, de acestea biodegradabile eu nu am de unde lua. De unde să cumpăr dacă nu sunt?”

„Deci, noi am trecut 100% la ambalaj biodegradabil, de celelalte nu avem deloc. Respectăm legea 321, suntem exemplari şi propunem la toţi să facă întocmai.”

„Oamenii caută ceva practic, ca să poată să pună să ţină şi să poată să se folosească. Iată ce vă spun. Sunt bune şi acestea din politilenă organică, dar ele se rup îndată şi sunt mai scumpe”, au spus comercianţii.

Între timp, specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului afirmă că întreprind toate măsurile necesare pentru a stopa vânzarea pungilor din plastic. Ultimele razii organizate împreună cu poliţiştii şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor au fost efectuate în mai, fiind sancţionaţi mai mulţi vânzători.

„Astfel, în cadrul acestor acţiuni au fost sancţionate persoanele care au încălcat prevederile legale, fiind întocmite 10 procese cu privire la contravenţii de către colegii noştri de la Inspectorat pentru Protecţia Mediului. Totodată, la începutul lunii iulie a fost organizată campania "Fără plastic mă simt fantastic", a relatat Maxim Brumă, inspector pentru protecţia mediului.

Pungile din plastic sunt interzise din 1 ianuarie 2021, cu excepţia ambalajului cu o grosime de până la 15 microni. Sub incidenţa acestei legi intră şi vesela de o singură folosinţă din plastic, inclusiv beţişoarele igienice pentru urechi. Pentru încălcarea acestor prevederi, legea prevede sancţiuni de până la 4.500 lei pentru persoanele fizice şi până la 12.000 de lei pentru cele juridice.

Comentarii