Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

06 Aug. 2022 / 17:00

Mărturiile operatorilor 112: În aproximativ 70 la sută din cazuri, oamenii cer ajutor medical (VIDEO)

În luna iulie, solicitările de ambulanţă la serviciul unic de urgenţă 112 au fost cele mai multe, la fel şi apelurile de incendii de vegetaţie au bătut recordul. Operatorii de la celălalt capăt al firului sunt eroii invizibili care colectează informaţia şi imediat o transmit salvatorilor, medicilor sau poliţiştilor. Ei se confruntă zilnic cu situaţii grele şi sunt nevoiţi să acţioneaze contra cronometru, relatează Mesager.


Operatorii, mereu calmi, trebuie să acumuleze din torentul de cuvinte rostite la celălalt capăt al firului, cât mai multă informaţie utilă.

 „Intervine starea de şoc, nervii, stresul şi atunci o parte din conştient şi din gândirea logică se deconectează şi în trei secunde parcă a turnat cu găleata toată informaţia şi trebuie să o selectezi, sau strigă doar veniţi aici, urgent”, spune Alexei Josan, operator 112.

 „La ordinea zilei au fost diferite situaţii de violenţă, agresiuni fizice şi desigur înecuri. Informaţia te afectează pentru că eşti om, şi eşti empatic cu persoana din partea cealaltă a firului, faci tonalitatea vocii cât mai calmă”, susţine Olga Borş, operator 112.

 „Am avut foarte multe cazuri de incendii înregistrate, majoritatea fiind incendiile de vegetaţie uscată. Apelurile într-adevăr au fost multe, dar oricum facem faţă şi încercăm cât mai rapid să obţinem informaţia necesară”, afirmă Anastasia Vlas, operator 112.

Potrivit datelor oficiale, din totalul apelurilor la serviciul 112, pe primul loc se menţin solicitările ce ţin de starea sănătăţii.

 „În jur de 73% sunt solicitări medicale. Deseori se întâmplă că şi conflictele nu lasă să nu apară şi sunt destul de multe solicitări pentru serviciul de poliţie mai mult de 30% din numărul total. În luna iulie au fost solicitări legate de incendii de vegetaţie. Am avut zile în care au depăşit numărul de 100 de apeluri”, menţionează Ana Carpovici, specialist Relaţii Publice, serviciul 112.

Potrivit specialiştilor, numărul apelurilor pentru incendii de vegetaţie au început să scadă în luna august.

Comentarii