În perioada sărbătorilor suntem tentaţi să exagerăm cu mâncarea şi riscăm să ne dăm peste cap regimul de alimentaţie. Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, ceea ce contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite, au comunicat nutriţioniştii pentru Moldova 1.
Oamenii cu care am vorbit spun că, de sărbătorile pascale, preferă să aibă o masa bogată şi să se bucure de preparate delicioase.
„Am luat o pască, am luat ouă. Acasă am să fac o bucăţică de carne pentru că nu pot să-mi permit mai mult cu pensia asta a noastră”.
„Mâncăm cât ne primeşte şi nu mai gătesc toate odată, pe rând. În prima zi fac cârlan ori curcan, a doua zi o zemuşoară, nu prea mult. Ne adunăm cu toţii împreună”.
„Puţin şi bun. Răcituri, pastrama, pârjoale şi un borş scăzut cu varză proaspătă”.
Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm puţin şi des. Evităm astfel înfometarea şi menţinem arderile metabolice la un nivel corespunzător.
„Primele zile noi putem să mâncăm foarte multe, să sărbătorim. Ulterior, trebuie să micşorăm cantitatea de alimente, să o adaptăm la modul nostru de viaţă. Dacă nu avem activitate fizică, respectiv nu avem nevoie de mai multe calorii, de aceea trebuie să micşorăm porţile, să schimbăm combinaţia, mai multe legume şi mai puţină carne”, afirmă Sergiu Munteanu, medic nutriţionist.
În perioada sărbătorilor, majoritatea persoanelor iau în greutate între 1-3 kg, mai ales dacă nu fac sport, explică specialiştii.
Comentarii