Sursa imaginii: captură video
Postat de: Eliza Mihalache
Ştiri / Social
10 Oct. 2022 / 13:41
Ministrul Apărării, despre survolarea spaţiului aerian al ţării de ţinte ruseşti: „Reprezintă o încălcare a suveranităţii naţionale”
Armata Naţională este dotată cu sisteme de radiolocaţie care pot depista şi identifica ţintelor la diferite înălţimi şi diferite distanţe, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii „Miezul Zilei”, de la Moldova 1. Potrivit oficialului, orice încălcare a spaţiului aerian naţional reprezintă o încălcare a suveranităţii naţionale.
„Pericolul este destul de mare fiindcă noi nu cunoaştem care este scopul, direcţia şi ce poate viza această ţintă. Trei ţinte au traversat teritoriul Republicii Moldova, regiunea de est, la diferite altitudini şi diferite viteză. Nu este clar dacă aceste rachete sunt cu caracteristici tehnice şi tactice şi nu pot devia de la cursul care a fost destinat şi nu poate cădea undeva în timpul zborului. Impactul acestor rachete este periculos. Noi am analizat direcţiile de deplasare, altitudinile şi era clar că nu ne vizează pe noi, dar noi totuşi analizăm care ar fi impactul asupra teritoriului nostru”.
Anatolie Nosatîi, a vorbit despre posibilitatea ca spaţiul aerian din Republica Moldova ar putea fi închis.
„Reieşind din ultimele situaţii pot fi luate diferite măsuri, care vor asigura securitatea naţională. Orice încălcare a spaţiului aerian naţional reprezintă un risc, un pericol pentru orice ţintă zburătoare”.
Ministrul Apărării a precizat că în prezent nu este pericol ca forţele ruse să ajungă şi pe teritoriul ţării noastre.
„Forţele ruse sunt oprite departe de teritoriul naţional, datorită curajului şi dedicaţiei poporului ucrainean. Actualmente nu suntem vizaţi şi nu este pericol eminent asupra securităţii militare naţionale. Dar, riscurile sunt şi noi nu trebuie să le negăm”, a precizat Nosatîi.
Cu referire la un eventual atac nuclear din artea Rusiei, ministrul a declarat că acest lucru ar fi „o crimă împotriva umanităţii”, iar consecinţele ar fi devastatoare. El a mai menţionat că structurile statului s-au autosesizat cu privire la folosirea armelor de nimicire în masă şi întreprind anumite măsuri, precum informarea populaţiei şi pregătirea adăposturilor antibombă.
„ Armata se pregăteşte pentru îndeplinirea misiunii de bază pentru apărarea integrităţii şi suveranităţii naţionale. Noi ne-am antrenat şi vom continua să ne antrenăm. Faptul că vedeţi diferită tehnică că se deplasează la locurile de dislocare permanentă la poligoanele militare nu trebuie să-i panicheze pe cetăţeni, dar să le crească nivelul de credibilitate faţă de armată şi să nu vă uitaţi la cei care speculează”, a conchis ministrul.
Comentarii