Sursa imaginii: Imagine simbol
Postat de: Ecaterina Arvintii
Ştiri / Social
22 Noi. 2022 / 22:05
Moldovenii pot beneficia de asistenţă medicală şi reabilitare în sănătatea mintală, în format online (VIDEO)
Numărul persoanelor care se confruntă cu probleme psiho-emoţionale este în creştere, spun specialiştii. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase, schizofrenia sau legate de factorii de stres. În afară de cele 40 de centre comunitare de sănătate mintală care îşi desfăşoară activitatea în toate raioanele şi municipiile din ţară, astăzi a fost lansat portalul „sanatatemintala.md” un serviciu medico-social care oferă asistenţă medicală şi reabilitare psihosocială, în format online, relatează Moldova 1.
Pentru a-i proteja identitatea, îi vom spune Ana, o tânără care a luptat mai mult timp cu anxietatea care mai apoi s-a transformat într-o depresie greu de suportat. În anul 2017, Ana a înţeles că nu mai poate face faţă situaţie, de una singură şi la îndemnul unei prietene a ajuns la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM).
„Era foarte greu pentru mine să recunosc că am nevoie de medic. De una singură am venit, deoarece chiar şi în familie îmi spuneau că „tu ce, eşti nebună?”. Am beneficiat aici de psiholog unde am făcut terapie, care mi-a îmbunătăţit mult starea mea de spirit. Acum simt că trăiesc, atunci simţeam că nu trăiesc, nu exist”, spune Ana, beneficiară.
În tratamentul tulburărilor mentale, de comportament şi a adicţiilor, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală întruneşte asistenţa medicală, psihologică, şi activităţi complexe pentru reabilitarea psiho-emoţională.
„Încerc să confecţionez o lumânare, nu este complicat, important să avem imaginaţie. Îmi place mult aici, medicii sunt foarte buni. Am înţeles că trebuie să socializez şi să ies mai mult la aer curat”.
„Eu cred că din cauza stresului am ajuns în această stare. Stăteam acasă mult timp, lucram în grădină. Vin aici la centru, confecţionez ceva manual şi sper să le pot vinde. Socializez aici, am chiar şi prieteni”, spun beneficiarii Centrului.
Psihologii menţionează că majoritatea beneficiarilor întâmpină dificultăţi de socializare sau chiar de angajare în câmpul muncii.
„Creaţia ne ajută să ne sublimăm, să ne degajăm energia psihică negativă. Sunt mulţi factori psiho-traumatizanţi, stresuri, traume, infecţii. Aici cumva se simt valorizaţi, se simt utili”, declară Victoria Gondiu, psiholog CCSM.
„Activează în toate centrele psihiatru, psiholog, asistentul social, nursele psihiatrice. Este o creştere în adresabilitate la centrele comunitare de sănătate mintală”, spune Silvia Gherasim, reprezentanta Ministerului Sănătăţii.
În prezent, la evidenţa celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală sunt aproximativ 80.000 de persoane care suferă de diverse probleme psiho-emoţionale.
Platforma online poate fi accesată AICI.
Comentarii