Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Social

04 Noi. 2022 / 16:45

Pisanii moldoveneşti din vremea lui Ştefan cel Mare, păstrate în Muzeul de istorie din Herson, riscă să fie evacuate în Rusia

Mai multe plăci medievale de importanţă naţională, deţinute de Muzeul de Istorie din oraşul ucrainean Herson, pot fi pierdute. Printre acestea, pisaniile moldoveneşti datând din 1475, perioada domniei lui Ştefan cel Mare şi care au fost puse pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, riscă să fie evacuate, pierdute, deteriorate sau chiar distruse de către invadatorii din Rusia, relatează Moldova 1.

Arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rectorul Universităţii pedagogice "Uşinski" din Odesa, se îngrijorează de soarta pisaniilor, pe care le-a descoperit în fondurile muzeului acum 9 ani. Una dintre acestea reprezintă un cap de bour, imortalizat chiar pe Actul Unirii Basarabiei cu România din 1918.

Semnificaţia acestor artefacte nu poate fi supraestimată pentru ştiinţă şi pentru istorie. „Acestea au şi o semnificaţie ideologică", a menţionat Krasnojon pe o pagină de socializare.

Comentarii