Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

25 Aug. 2022 / 19:12

Populaţia Republicii Moldova este în continuă descreştere

Populaţia Republicii Moldova este în continuă descreştere în ultimii opt ani, arată datele statistice ale Biroului Naţional de Statistică. Depopularea este o tendinţă ce se manifestă în regiunile ţării, însă în şapte raioane acestea ating cote de circa 20%. Motivele depopulării sunt multiple spun experţii în domeniu, sporul natural, dar şi emigrarea, care se înregistrează pe tot parcursul celor peste 30 de ani de independenţă, relatează Radio Moldova.

De la începutul anului 2014 populaţia cu reşedinţa obişnuită a Republicii Moldova se află în continuă descreştere, atingând 2,6 milioane de locuitori la începutul anului curent, din care circa 40% este populaţia urbană şi circa 60% – cea rurală, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Pe parcursul acestor 8 ani, depopularea ţării a constituit 266 de mii persoane din populaţia ţării. Cel mai afectat a fost mediul rural, unde populaţia a scăzut cu 13%.

Cele mai mari pierderi în numărul populaţiei s-au înregistrat în raioanele: Cimişlia (-22%), Cantemir (-20%), Călăraşi, Teleneşti, Hânceşti (-19%), Briceni şi Nisporeni (-18%).

Factorii de bază care determină reducerea populaţiei sunt: sporul natural negativ, emigrarea externă, dar şi cea internă. Toate acestea fiind provocate de situaţia economică precară din ţară, explică demograful Valeriu Sainsus. Potrivit lui, depopularea raioanelor este influenţată puternic şi de migrarea internă a populaţiei către oraşele mai mari cu mai multe oportunităţi profesionale.

„Este al treilea deceniu de depopulare şi face parte din topul ţărilor lumii care se depopulează. Avem o scădere drastică al populaţiei tinere, o migraţie excesivă. Migraţiile interne, de cele mai dese ori populaţia s-a stabilit cu traiul în împrejurimile oraşului Chişinău. Factorul de bază este lipsa locurilor de muncă. Modificare tendinţelor demografice este o problemă de durată, ceea ce înseamnă că în următorii cinci, zece ani nu putem influenţa radical evoluţia populaţiei”, a menţionat demograful Valeriu Sainsus.

Datele statistice mai relevă că repartizarea populaţiei pe regiuni şi pe unele grupe de vârstă este aproape uniformă. Se remarcă municipiul Chişinău unde ponderea persoanelor în vârstă aptă de muncă este cea mai mare, iar ponderea persoanelor vârstnice este cea mai mică comparativ cu celelalte regiuni de dezvoltare. Totodată, doar în municipiul Chişinău ponderea populaţiei tinere (0-15 ani) la începutul anului 2022 comparativ cu anul 2014 a crescut cu 3,4 puncte procentuale.

 

Comentarii