Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

11 Ian. 2022 / 14:14

Tot mai mulţi copii, dependenţi de telefoanele mobile (VIDEO)

O generaţie sub presiune. Tot mai mulţi copii nu îşi pot închipui viaţa fără gadgeturi. Doar că trăim vremuri contradictorii, când pe de o parte ne înspăimântă accesul la atât de multă informaţie, acces care se datorează tehnologiei, dar care îi poate rupe de realitate, iar pe de alta - ne bucură că astfel copiii pot descoperi lumea mai uşor, relatează Moldova 1.


Olga Borisova creşte şi educă un băiat de şapte ani care stă prea mult timp cu telefonul în mână. 

„Lucrez mult şi ca să nu mă încurce, se întâmplă că depăşeşte ora, stă mai mult, şi trei ore. Nu cred că e bine, că asta e o dependenţă şi plus face isterie dacă îl iau”, spune Olga Borisova din Chişinău. 

Şi alţi oameni cu care am discutat spun că încearcă să le restricţioneze copiilor accesul la dispozitivele digitale. 

„Cu cât mai puţin cu atât mai bine. Încercăm să-i atragem atenţia cu altceva, cu jocuri”;

„O oră, două pe zi eu cred că asta e normal, fiindcă e foarte rău şi pentru vedere şi pentru gândirea lor”;

„Probabil în şcoli şi în familie ar trebui să persiste o educaţie de consum a informaţiei”.

Dezvoltarea copiilor se desfăşoară rapid în primii cinci ani de viaţă. Iată de ce, părinţii ar trebui să atragă o atenţie sporită respectivei perioade.

„Situaţia este foarte, foarte critică. Gândirea nu se dezvoltă acolo unde gadgetul, unde este internetul. Memoria, evident, că este într-o subdezvoltare totală, de creativitate nici nu vorbim. Comunicarea, limbajul dispare ca unul fiind activ şi acumulativ”, menţionează Cornelia Bodorin, doctor în psihologie. 

Potrivit specialiştilor, pentru a-i dezlipi de gadgeturi, părinţii şi copiii ar trebui să petreacă mai mult timp în aer liber. La fel sunt binevenite activităţile comune în familie, precum jocurile, lectura, gătitul, vizitele la muzeu, dar şi implicarea copiilor în activităţile extraşcolare.

Comentarii