Ştiri

Sursa imaginii: facebook// Valeriu Munteanu

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

24 Ian. 2021 / 14:15

Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Chişinău

Se împlinesc astăzi 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859. Potrivit istoricilor, acest eveniment a marcat istoria neamului şi a pus bazele Marii Uniri din 1918. „Dor de demnitate, dor de unitate" este popasul  istorico-cultural care a întrunit de dimineaţă numeroşi  oameni la Biblioteca Naţională a Moldovei. Mai mulţi unionişti, dar şi ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, relatează Moldova 1.

Medalionul literar-muzical „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română" a readus în actualitate evenimentul de acum 162 de ani.

„Este momentul în care poporul român se afirmă în plan european prin afirmarea idealului de unitate naţională şi Iidependenţă. Este îndeplinirea idealului de la 1848, când toate popoarele europene şi-au pus scopul unităţii naţionale”, a menţionat Ion Negrei, istoric.

„Mica Unire a fost posibilă în condiţiile când se considera că există un singur spaţiu civilizaţional-spaţiul românesc şi este absolut necesar ca acesta să fie întregit pentru a deveni o forţă”, a spus Victor Juc, director, Institut Cercetări Juridice.

„Artizanii Micii Uniri au fost cei care au construit această ţară. Pe lângă Alexandru Ioan Cuza, a fost şi Vasile Alecsandri, care a făcut şi primul imn al României care ar fi şi astăzi un exemplu pentru unirea tuturor românilor, pentru realizarea idealului lor”, a menţionat Boris Volosatâi, deputat în Parlamentul României.

În aceeaşi idee a destinului poporului nostru în spaţiu şi timp a fost lansarea cărţii „Suveranitatea Republicii Moldova. Concept şi realitate ", care reuneşte comunicările de la conferinţa ştiintifică online ce a avut loc la Chişinău în iunie 2020 cu prilejul celor 30 de ani de la proclamarea suveranităţii.

„Accentul acestei carţi este ca o dată ruptă de Imperiul Rus, imperiul sovietic. Noi suntem obligaţi să apărăm independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova dacă vrem să supravieţuim ca neam pe acest teritoriu”, a spus Anatol Petrencu, directorul Centrului „Pro memoria”.

Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Primăriei Chişinău.

„Felicit realizatorii acestei cărti despre 30 de ani de cuveranitate. Ne dorim o suveranitate durabilă şi reală”, a spus Alexandra Moţpan, şef direcţie primărie.

„Acest gen de evenimente trebuie promovate, trebuie să participe tânăra generaţie pentru a cunoaşte adevărul istoric şi a crea viitorul”, a menţionat Viorel Bolduma, profesor, Centrul de Excelenţă în Construcţii.

„Îmi pare rău că astăzi unii tineri nu înţeleg cât de important este să cunoaştem istoria, să cunoaştem evenimentele importante care s-au întâmplat cu  poporul român. Eu mă mândresc că sunt român, o să afirm asta în continuare”, a menţionat Liviu Paşa, student.

Între timp, mai mulţi unionişti au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit ambasadorului Daniel Ioniţă, Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a pus bazele României Mari.

„Este un moment extrem de important pentru toţi cei care simt româneşte. Primul act de naştere al României de astăzi, România modernă, România perfect integrată în structurile europene şi euroatlantice. Fără momentul acela vizionar şi curajos al liderilor politici de atunci, nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1918”, a declarat Daniel Ioniţă, ambasadorul României.

„Zi importantă pentru neamul nostru rămâne în istorie a fi primul pas pentru realizarea statului naţional unitar român la 1 decembrie. Este un exemplu demn de urmat şi ne face faţă un asemenea domnitor, ne mândrim cu asemenea oameni”, a menţionat Vlad Bileţchi, preşedinte „Unirea-ODIP”.

„Unirea Principatelor Române de către Alexandru Ioan Cuza a fost un punct forte în unirea de la 1918. Alexandru Ioan Cuza a fost întemeietorul reformelor, a fost domnitorul care a pus pasul la unirea tuturor principatelor române”, a menţionat Ion Purice Nistor, membru PL.

Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Potrivit oficialului, multe dintre idealurile care i-au animat pe unioniştii de la 1859 îi animă încă pe români.

Comentarii