Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Alegeri locale

19 Aug. 2022 / 17:07

Adunarea Populară a Găgăuziei a stabilit data pentru alegerea başcanului (VIDEO)

Alegerile pentru başcanul autonomiei Găgăuziei vor avea loc în data de 30 aprilie, anul viitor. O decizie în acest sens a fost luată de Adunarea Populară. Comitetul executiv consideră că data este prematură, întrucât mandatul actualei başcane Irina Vlah expiră în iulie, relatează Moldova 1.

Iniţial, preşedintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov a propus ca alegerile să aibă loc pe 23 aprilie 2023. Membrii comitetului executiv, însă, s-au pronunţat împotrivă.

„Dacă alegerile vor avea loc pe 23 aprilie vom ajunge în impas, în urma scrutinului vom avea doi guvernatori. Mandatul Irinei Vlah, în calitate de guvernator al Găgăuziei, va expira în data de 19 iulie. În consecinţă, să avem doi guvernatori ai Găgăuziei este o ruşine. Dragi deputaţi, analizaţi bine datele”, a relatat vicepreşedintele Comitetului Executiv, Olesea Tanasoglo .

Pentru a soluţiona problema creată, aleşii din Adunarea populară au consultat legislaţia locală.

„Codul Electoral, articolul 96, precizează clar că alegerile pot fi convocate de către Adunarea Populară înainte de expirarea mandatului şefului Găgăuziei. Data desfăşurării nu poate fi stabilită mai devreme de trei luni înainte de expirarea mandatului. 23 aprilie este data optimă conform legislaţiei în vigoare”, a afirmat deputatul Alexandr Dulghier.

Într-un final s-a decis ca alegerile să aibă loc în data de 30 aprilie. Actualul başcan, Irina Vlah, nu poate participa pentru a treia oară la scrutin. Ea este guvernator al Găgăuziei din 2015. În ambele scrutine, Irina Vlah a câştigat din primul tur. În prima campanie electorală ea a lansat sloganuri despre prietenia cu Rusia şi atragerea investitorilor din est. Patru ani mai târziu Irina Vlas şi-a schimbat retorica, promisiunile din campanie se refereau la investiţii şi proiecte noi în Găgăuzia

Comentarii