Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Electorala

19 Apr. 2022 / 13:23

CEC va sancţiona partidele care nu şi-au prezentat rapoartele financiare

Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus iniţierea procesului contravenţional în privinţa persoanelor cu funcţie de răspundere din cadrul partidelor politice care nu au prezentat rapoartele financiare în termenul stabilit. Persoanele responsabile vor fi citate pentru examinarea faptelor şi, după caz, le va întocmi procese-verbale cu privire la contravenţie.

Din 55 de partide politice care aveau obligaţia să prezinte rapoartele privind gestiunea financiară, doar 33 de entităţi s-au conformat prevederilor legale, prezentându-le în termen. Nouă partide politice, deşi au prezentat în termen rapoartele, nu au respectat obligaţia de a le prezenta în ambele modalităţi prevăzute de lege, atât pe suport de hârtie, cât şi pe suport electronic prin SSI „Control financiar”, precizează un comunicat de presă al autorităţii electorale.

Alte opt formaţiuni politice nu au prezentat rapoartele financiare sub nicio formă: Partidul Social Democrat, Partidul Politic NOUA OPŢIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Acţiunea Democratică, Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE”, Partidul Politic „Partidul Societăţii Progresiste”, Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noştri” şi Partidul Politic „Partidul Progresului Naţional”.

Totodată, CEC a constatat că nouă partide politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depăşesc un milion de lei urmau să prezinte rapoarte de audit pentru anii 2019-2021. În termenul prevăzut de lege, raportul de audit a fost prezentat de Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate”. Cu referire la alte şapte partide vizate de obligaţiune, CEC a prelungit termenul de prezentare a raportului de audit până la 1 iulie 2022.

Comentarii