Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Cultură

11 Noi. 2022 / 19:50

Festivalul de film documentar din România „Astra Film Sibiu”, în premieră la Chişinău (VIDEO)

Cel mai vechi şi important festival de film documentar din România, Astra Film Sibiu a ajuns în premieră la Chişinău. În această seară a fost proiectat documentarul „Transalpina - drumul regilor” şi va continua sâmbătă şi duminică cu opt, cele mai valoroase documentare, premiate la festivalul din Sibiu. Evenimentul cultural este susţinut financiar de către Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României, relatează Moldova 1.

Incursiunea fascinantă în istoria celui mai pitoresc drum din Europa a fost realizată de Dumitru Budrala, directorul fondator Astra Film Festival Sibiu. 

„Este un drum simbol al românilor, un drum care face legătura cu românii de o parte şi de alta a Carpaţilor, un drum care arată că niciodată n-au fost graniţe între românii din Transilvania şi din Oltenia. Sperăm că prin film documentar, prin film non ficţiune să devenim mai apropiaţi, drumurile să fie mai uşor de străbătut de acoperit tot din film”, afirmă Dumitru Budrala, director Astra Film Festival.

Astra Film Chişinău este realizat cu sprijinul Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României.

„N-a fost uşor să aducem un festival atât de mare cu renume consacrat la nivel european la Chisinău. Avem trei zile în care iubitorii de film din Chişinău vor putea vedea filme în premieră, filme premiate la festivalul Astra film Sibiu şi ne bucurăm că putem face acest lucru pentru cetăţenii din stânga Prutului”, menţionează Adrian Dupu, secretar se Stat, România.

Cele opt documentare se axează pe două teme principale: „Drumuri care ne unesc” şi „Destine şi comunităţi”. O componentă a proiecţiilor este Astra Junior care se adresează copiilor şi adolescenţilor.

„Astra Film de la Sibiu s-a născut în aceeaşi perioadă cu Cronograful. Tot timpul am avut colaborări, schimburi de filme după cum a spus domnul Budrala urmează să facem Cronograf film la Sibiu. Asta înseamnă o colaborare frumoasă între două festivaluri”, afirmă Virgiliu Mărgineanu, preşedinte Uniunea Cineaştilor.

Proiecţia filmelor va avea loc la Muzeul Naţional de Artă şi la Biblioteca municipală „B.P.Haşdeu”. 

 

Comentarii