Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Diaspora

28 Mai 2021 / 11:00

Moldoveancă stabilită în Canada, decorată de guvernatorul Quebecului

A fost decorată de guvernatorul Quebecului pentru implicarea remarcabilă în activităţi de voluntariat în beneficiul comunităţii. Cum a reuşit să obţină Medalia de Argint de la conducerea canadiană şi care sunt faptele prestigiosului premiu oferit preşedintei Comunităţii Moldovenilor din Quebec (CMQ), Ala Mândâcanu, aflaţi din reportajul realizat de jurnalista Ludmila Alexei.

„A fost o surpriză foarte mare. Dosarul a fost înaintat de Asociaţia Culturală Română, care a decis că merit să fiu înaintată la această decoraţie. Acolo de obicei se examinează dosarele şi desigur sunt acceptate cele relevante. Pentru mine este o mare onoare că am primit această decoraţie şi asta nu pentru că am făcut ceva direct pentru statul canadian, dar am făcut ceva pentru comunitatea mea, care face parte din societatea canadiană. Acest lucru denotă respectul Canadei pentru comunităţile culturale de aici”, a menţionat Ala Mândâcanu, preşedinta Comunităţii Moldovenilor din Quebec.

Ea este singura concetăţeană moldoveancă decorată cu această medalie.

„Este o mare onoare. Sunt prima şi nu că aş fi eu cea mai bună decât toţi. În general, comunitatea noastră este una tânără în Canada. Procesul de emigrare în Canada nu are nici 20 de ani în comparaţie cu alte comunităţi care au sute de ani, ca de exemplu comunitatea ucraineană sau cea românească. Abia prin 2009 a venit un flux mai mare de cetăţeni moldoveni şi de atunci fluxul creşte în fiecare an. Acest lucru m-a motivat ca imediat ce am venit aici, în 2008, cînd nu era nicio asociaţie înregistrată, să creez comunitatea moldovenilor, prima asociaţie înregistrată şi în statutul nostru să fie scris clar că este creată pentru a-i ajuta pe cetăţenii Republicii Moldova veniţi în Canada să se integreze în această societate prin găsira unui loc de muncă, găsirea locuinţei, grădiniţei, şcolii pentru copii, privind serviciile consulare. Menţionez că avem o colaborare foarte frumoasă cu Ambasada Republicii Moldova în Canada care şi-a început activitatea în 2013, iar noi servicii consulare am început a oferi din 2009”, afirmă Ala Mândâcanu.

Pentru mai multe detalii audiaţi interviul integral.

Comentarii