Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Diaspora

21 Iul. 2022 / 08:27

Natalia Gavriliţa, în dialog cu diaspora din SUA: Guvernul va insista pe acţiuni care să încurajeze cetăţenii de peste hotare să revină în ţară

Prim-ministra Natalia Gavriliţa s-a întâlnit, la Washington, cu moldovenii stabiliţi în Statele Unite ale Americii. Discuţiile au vizat provocările cu care se confruntă ţara noastră în contextul global actual şi consecinţele pe care le lasă războiul din Ucraina în domeniile prioritare pentru dezvoltarea ţării, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Astfel, a fost obţinut statutul de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană – o realizare aşteptată de cetăţeni, care va aduce schimbări considerabile în procesul de modernizare a Republicii Moldova. De asemenea, au fost întreprinse un şir de măsuri sociale, precum majorarea pensiei minime şi a salariului minim, acordarea compensaţiilor la gazele naturale şi resursele energetice, reformarea programului de ajutor social. Totodată, a fost lansat programul de stat pentru finanţarea proiectelor de infrastructură în localităţile din Moldova - „Satul European”, a fost majorat cu 60% fondul de subvenţionare în agricultură şi de aproape trei ori a crescut fondul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Potrivit prim-ministrei, reformele vor continua, iar pe agenda Executivului rămân subiecte legate de sporirea rezilienţei energetice a ţării şi reformarea sectorului justiţiei. În acelaşi timp, Guvernul va insista pe acţiuni care să încurajeze cetăţenii de peste hotare să revină în ţară. Recent, Cabinetul de miniştri a avizat proiectul ce prevede scutirea diasporei de taxe la importul bunurilor de uz personal şi a unui mijloc de transport.

„Tot ce am făcut până acum şi continuăm să facem astăzi, are ca scop final creşterea nivelului de trai pentru oamenii noştri, crearea condiţiilor necesare pentru ca cetăţenii din diaspora să revină în Republica Moldova. Avem nevoie de voi acasă, pentru a investi împreună în viitorul european al ţării noastre”, a spus Natalia Gavriliţa.

Participanţii la eveniment au salutat măsurile întreprinse de autorităţile de la Chişinău, exprimându-şi speranţa că dialogul dintre Guvern şi diaspora va continua, iar cetăţenii stabiliţi peste hotare vor putea contribui la transformarea ţării.

Comentarii