Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Diaspora

17 Oct. 2022 / 20:12

O asociaţie de voluntari din Italia a donat spitalului din Ialoveni o ambulanţă şi echipamente medicale (VIDEO)

Spitalul raional din Ialoveni a primit din partea unei asociaţii de voluntari din Italia o ambulanţă şi un lot important de echipamente medicale. Donaţia îi va permite personalului instituţiei să presteze servicii de o calitate mai înaltă, iar pacienţilor le va oferi confort şi acces la investigaţii şi tratamente, pentru care anterior erau nevoiţi să se deplaseze până la Chişinău, relatează Moldova 1.


Lunar la spitalul raional Ialoveni sunt trataţi în condiţii de staţionar circa 300 de pacienţi. Fiecare al patrulea dintre aceştia necesită transfer pentru investigaţii, tratament şi intervenţii chirurgicale complicate în instituţiile specializate din capitală. Ambulanţa pe care spitalul o foloseşte în prezent este veche şi de multe ori se defectează în drum.

„Până acum spitalul beneficia de o maşină pacienţii, practic erau transportaţi pe brancarde. Lucrăm cu Spitalul Republican, cu Institutul de Neurologie. Pacienţii şi din spitalele terţe sunt aduşi la noi la reabilitare. Am fost nevoiţi să apelăm la instituţii internaţionale de binefacere”, susţine Dinu Şargu, directorul spitalului.

La solicitarea lansată de administraţia spitalului a răspuns o asociaţie de voluntari din regiunea italiană Toscana. Cei mai mulţi dintre membrii asociaţiei sunt medici, de aceea ştiu cât de important este ca echipele să fie bine dotate pentru a salva vieţi.

 „Există deja un pod între Toscana şi Republica Moldova  prin intermediul diasporei din Italia şi am făcut deja mai multe activităţi de donaţie pentru spitalele din ţara voastră. Am reuşit să descoperim această necesitate pentru spitalul din Ialoveni prin intermediul asociaţiei ABC şi am identificat o ambulanţă în orasul Sangimineano prin Mizericordia şi iată am venit cu ea, dar şi cu alte ajutoare”, a precizat Alessandro Sgnorini, consul onorific.

Pe lângă ambulantă, spitalul raional Ialoveni a primit în dar de la colegii din Italia şi un aparat de ultrasonografie, dar şi alte echipamente medicale, de care instituţia duce lipsă.

„Consider că toate ajutoarele care le dă orice ţară sunt binevenite. M-am tratat în acest spital şi medicii sunt foarte buni”.

„Personalul se adresează faţă de noi tare bine, dar multe aparate lipsesc şi suntem nevoiţi să le căutăm în altă parte. Ar fi de dorit să le avem pe loc, ar fi mai uşor”.

Anual până la 4500 de pacienţi urmează tratament staţionar în spitalul raional Ialoveni. Personalul medical, dar şi beneficiarii sunt convinşi că noile echipamente vor spori calitatea serviciilor acordate.

 

Comentarii