Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Economic

08 Ian. 2022 / 16:40

15 mii de lei, salariul care ar readuce moldovenii acasă(VIDEO)

Oamenii vor salarii de două ori mai mari pentru a avea un trai decent în ţară. Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniţă, pentru o leafă de aproape 15 mii de lei, mulţi moldoveni din diaspora ar accepta să revină acasă. În timp ce unii oameni, spun că un asemenea venit ar fi suficient, alţii consideră că sumă de 15 mii de lei le-ar asigura doar supravieţuirea, transmite Mesager.


„Lucrurile care îi determină pe oameni să plece sunt doar două lucruri, nici nu este corupţia, nici nu este lipsa unei calităţi a vieţii. Două lucruri care îi determină pe oameni să plece: lipsa unui loc de muncă şi un salariu bine plătit”, menţionează expertul Veaceslav Ioniţă.

În timp ce unii consideră că 15 mii de lei ar fi un salariu mai mult decât suficient, alţii spun că această sumă nu le-ar acoperi toate necesităţile.

„Nu aş pleca din ţară, pentru că această sumă ne-ar ajunge pentru trai. În plus, am fi putut chiar pune bani deoparte, ori să facem mici investiţii sau să călătorim”;

„Salariul ar fi undeva al treilea loc în priorităţi. Este un salariu pentru existenţă, nu pentru un trai decent”;

„Dacă ar fi de 15 mii de lei, cred că o să rămânem aici. Dar dacă preţurile se ridică de la o zi la alta, 15 mii nu îţi ajunge ca să trăieşti cu copiii, să faci reparaţii sau să întreţii un apartament”.

Sunt şi dintre cei care ar fi mulţumiţi de un salariu cu mult sub nivelul de 15 mii de lei.

„Nu, dacă ar fi 10 mii de lei nu aş pleca niciodată. Acum este de 5 mii şi este foarte puţin, nu ne ajunge să plătim nimic”;

„Noi nu am plecat cu 10 mii, dar să plecăm cu 15 mii, nu cred. Suntem prea patrioţi ca să ne permitem să plecăm. Suma este critică, dar oamenii se descurcă, undeva mai tai din pofte”.

În Moldova, anul trecut, salariul mediu net pe economie a fost de 7.600 de lei. În ultimii 10 ani, la nivel de ţară sunt disponibile peste 600 de mii de locuri de muncă.

Comentarii