Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

23 Oct. 2022 / 12:05

Autorităţile îşi propun să reabiliteze şi să construiască linii de transport a energiei electrice din UE (AUDIO)

Mai multe linii de transport a energiei electrice, în special cele de conexiune cu Uniunea Europeană, vor fi construite şi reabilitate. Anunţul a fost făcut la Radio Moldova de consiliera prim-ministrului în domeniul energetic, Carolina Novac. Potrivit ei, acestea vor permite importul unei cantităţi mai mari de energie electrică din Europa, inclusiv din România, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Linia Vulcăneşti-Chişinău urmează a fi construită până în 2025. Modernizarea, extinderea staţiei Vulcăneşti, modernizarea staţiei Chişinău care să asigure import de energie electrică mai mare. Vrem să prioritizăm şi construcţia liniei Bălţi-Suceava. „Moldelectrica” şi „Transelectrica” lucrează pentru construcţia acestei linii. Avem analizele de impact, dar, în primul rând, avem nevoie de finanţare. Aici sunt câteva opţiuni, cum ar fi proiectelor de interes mutual susţinut prin finanţare europeană”, a declarat Carolina Novac.

Amintim că în martie curent, Republica Moldova şi Ucraina şi-au sincronizat de urgenţă sistemele electroenergetice cu sistemul european continental ENTSO-E. Ca urmare, ţara noastră poate importa energie electrică din Europa, inclusiv din România, ceea ce nu era posibil din punct de vedere tehnic anterior.

Pe 21 octombrie, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunţat că Republica Moldova va importa, în orele de vârf, energie electrică din România. În total, România ar urma să livreze ţării noastre 235 MWh. Mai mult, potrivit oficialului, ţara noastră va putea să îşi suplinească deficitul de energie electrică inclusiv de pe piaţa europeană, graţie reţelei europene ENTSO-E la care suntem interconectaţi.

De menţionat că Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunţat pe 21 octombrie stare de alertă pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova. În aceeaşi zi, aşa numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, din 24 octombrie. Astfel, în loc de 70 % cât livrează în prezent, Chişinăul ar putea primi doar 27%.

Comentarii