Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

14 Sep. 2021 / 10:00

Expert bancar: Am înregistrat în acest an o creştere a volumului de credite acordate de bănci (VIDEO)

Banii investiţi în economie vor fi mai scumpi. Asta după ce rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară a crescut în ultimele luni cu două puncte procentuale. Potrivit BNM, majorarea ratei de bază este parte a măsurilor de politică monetară, pentru a atenua riscurile şi presiunile proinflaţioniste în economie, informează Mesager.


Totodată, experţii bancari susţin că majorarea acestei rate ar putea duce şi la cresterea dobânzilor la creditele bancare. Potrvit Biroului National de Statistică, preţurile medii de consum în luna august curent au crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020 în ţara noastră cu aproape cinci procente. Pentru a atenua riscurile si presiunile inflationiste, BNM a decis la începutul lunii septembrie majorarea cu un punct procentual, de la 3,65% la 4,65% anual, a ratei de bază la principalele operaţiuni de politică monetară.

„Inflatia în luna ianuarie care a fost de doar 0,2%. În aceste opt luni vedem o dinamică mult mai accelerată a creşterii preţurilor, dacă am atins deja în august aproape cinci la sută. Cred că aceste presiuni inflaţioniste vor continua şi în perioada următoare, atât timp cât vedem pe partea ofertei atât pe plan internţional, cât şi local o creştere a preţurilor la produsele alimentare şi la cele energetice, la carburanţi. Mă refer aici mai mult la preţurile de pe piaţa internaţională”, a menţionat Diana Scripnic, expert, Liga bancherilor.

Potrvit BNM, presiunile inflaţioniste din partea cererii vor continua, fiind susţinute şi de majorarea venitului populaţiei, inclusiv a remitenţelor, precum şi de creşterea volumului creditelor de consum şi celor ipotecare.

Aurel Cebotari deţine o afacere în domeniul HoReCa din Chişinău. Bărbatul spune că pentru a-şi dezvolta afacerea se foloseşte de mai bine de 20 de ani de credite şi este gata să le acceseze şi în continuare.

„În cazul când accesezi un credit de la bancă unde ai o rată stabilă, ai un grafic stabil, nu eşti nevoit să apelezi la prieteni, care azi iţi dă, mâine sa-ţi spună că banii trebuie returnaţi. Deci, banca rămâne una dintre cele mai bune surse de creditare”, a spus Aurel Cebotari.

Şi alţi moldoveni cu care am discutat spun că în caz de necesitate vor apela la credite.

„Sunt nunţi, cumetriii, sunt achizitii de imobile, sunt copii de însurat, de măritat, de pus la casa lor şi trebuie de undeva să ia bani.”
„Am luat pentru imobil. Zece ani au fost suficienti ca să înveţi o lecţie.”
„Am credite, dar nu sunt mari, sunt pentru niste bunuri de consum. Luând în consideraţie situaţia actuală economică, este un procent destul de bun pentru regiunea noastră.”
„Nevoia te impune uneori să iei un credit. Toţi îşi doresc să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai, având în vedere salariile de la noi, nu depinzi de o sumă atât de mare”, consideră cetăţenii.

Experţii bancari mai spun că ar putea urma şi o diminuare temporară a volumului creditării în Moldova.

„În opinia mea, aceasta majorare va aduce după sine o creştere a dobânzilor la creditele bancare, ceea ce presupune o scumpire a banilor în economie, ceea ce ar putea duce la fel şi la o micşorare a volumului creditelor în economie, dar, de asemenea, o posibilă creştere a preţurilor. Am înregistrat în acest an o creştere a creditelor acordate de bănci. Doar o cifră a creditelor acordate persoanelor fizice a crescut în luna august cu peste 20 de procente. Faţă de sfârşitul anului trecut, ele au constituit 20 de miliarde de lei”, a explicat Diana Scripnic.

Ultima dată, BNM a majorat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la 30 iulie, cu un punct procentual. Tot atunci, banca centrală a majorat, cu un punct procentual şi rata dobânzilor la credite şi depozite.

Comentarii