Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Eurovision

17 Mai 2022 / 12:05

Votul juriului din Chişinău la Eurovision: Directorul TRM va semna dispoziţia privind pornirea unei anchete interne

Astăzi va fi pornită o anchetă în privinţa juriului din Republica Moldova, care nu a acordat niciun punct reprezentanţilor României la concursul Eurovision 2022. Despre aceasta a anunţat directorul general al Companiei ”Teleradio-Moldova” Vlad Ţurcanu. Potrivit lui, astăzi va fi semnat documentul care va permite iniţierea acestei proceduri, transmite Radio Moldova.

„Pentru toată lumea este clar că acea notă amară pe care a introdus-o juriul de la Chişinău nu a putut să adumbrească bucuria noastră de a-i urmări pe Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov. Asta contează în primul rând. În ceea ce priveşte demersul meu de la Teleradio, astăzi voi semna acea anchetă şi nu am nicio îndoială că ne vom lămuri cu această situaţie, care vădeşte o lipsă de respect faţă de România, ţară pe care noi o iubim. Nu poate un grup de oameni să influenţeze într-o măsură decisivă o iubire şi o prietenie pe care toată lumea o simte şi care este într-o continuă dezvoltare”, a declarat Vlad Ţurcanu.

La rândul lor, artiştii care au reprezentat ţara noastră la Eurovision, au declarat că nu e de competenţa lor să se expună la acest subiect.

„Dacă nu era juriul şi nu era un război alături, azi era alt rezultat pentru Republica Moldova”, a declarat Vasile Advahov.

„Nu noi artiştii trebuie să vorbim despre lucrurile acestea. Noi trebuie să facem piese, să facem muzică, iar politicienii, organizatorii sunt cei care trebuie să discute aceste subiecte”, a menţionat Vitalie Advahov.

„Nu e de competenţa noastră. Dar din partea echipei noastre oferim 12 puncte României”, a declarat solistul trupei Zdob şi Zdub, Roman Iagupov.

Amintim că juriul din Republica Moldova nu a oferit niciun punct reprezentantului României la Eurovision, în timp ce telespectatorii din ţara noastră i-au acordat 10 puncte.

Una dintre membrii juriului din Republica Moldova la Eurovision, scriitoarea Radmila Popovici, a făcut public modul cum a votat şi clasamentul pe care l-a întocmit, după ce în spaţiul online au apărut nemulţumiri legate de modul în care Republica Moldova a împărţit punctele pentru concurenţii favoriţi.

Radmila Popovici susţine că piesa României nu s-a aflat printre piesele sale favorite, dar că a plasat-o, totuşi, pe locul al zecelea, din 12 ţări pe care trebuia să le aleagă. Scriitoarea spune că şi-a exprimat votul obiectiv şi nesilită de nimeni.

Totodată amintim că România a anunţat că a oferit Republicii Moldova 12 puncte, însă acestea au fost anulate şi atribuite Ucrainei, susţine Televiziunea Română (TVR), care reclamă că votul juriului României a fost modificat de organizatorii Eurovision.

Televiziunea Română (TVR) menţionează că regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil.

Până la această oră, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune care este şi organizatorul concursului Eurovision nu a venit cu o reacţie la aceste învinuiri.

Comentarii