Ştiri

Sursa imaginii: digi.24

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

17 Apr. 2022 / 09:25

Paştele catolic 2022. După doi ani, slujba de Înviere s-a desfăşurat fără restricţii. Papa a spus în ucraineană „Hristos a înviat!”

Peste un milion şi jumătate de români, alături de alţi peste un miliard de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume, sărbătoresc la 17 aprilie Învierea Domnului. Este prima sărbătoare pascală care se desfăşoară fără restricţii, după ce în precedenţii doi ani, ceremoniile religioase au fost restrânse, din cauza pandemiei.

Paştele pe care îl celebrează duminică credincioşii romano-catolici, reformaţi, unitarieni şi evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creştinilor ortodocşi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii romano-catolici şi reformaţi iau parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă.

Fostul primar răpit de la Melitopol şi trei parlamentari ucraineni, alături de Papă

La Vatican, slujba de Înviere a început sâmbătă seara fără niciun fel de restricţii, după doi ani de pandemie, dar cu umbra războiului în sufletele credincioşilor. Papa Francisc a vorbit despre „ororile, întunericul şi cruzimea războiului”, în timp ce alături i-au stat primarul oraşului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov (care fusese răpit de forţele ruse, dar ulterior a reuşit să fie eliberat), şi trei parlamentari ucraineni.

În timpul discursului său, Suveranul Pontif a invocat „gesturi de pace în aceste zile marcate de oroarea războiului” şi a remarcat că, în timp ce „mulţi scriitori evocă frumuseţea nopţilor înstelate, nopţile de război, însă, sunt străbătute de acele fascicule luminoase care anunţă moartea”, relatează The Guardian.

Adresându-se direct primarului din Melitopol, Ivan Federov, şi parlamentarilor ucraineni Maria Mezenţeva, Olena Homenko şi Rustem Umerov, el a spus: „În acest întuneric provocat de război, provocat de cruzime, cu toţii ne rugăm. Ne rugăm pentru voi şi alături de voi în această seară. Ne rugăm pentru toată suferinţa voastră. Putem doar să vă oferim apropierea noastră şi rugăciunea noastră şi să vă spunem să aveţi curaj şi că suntem alături de voi. Celebrăm cel mai important lucru: Hristos a Înviat!”

El şi-a încheiat mesajul spunând în limba ucraineană „Hristos a înviat!”. 

Comentarii