Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Moldova 1 Promo

22 Iun. 2022 / 21:32

Nicu Popescu despre beneficiile imediate a statutului de ţară candidat: Vom obţine acces la fondurile europene pentru îmbunătăţirea infrastructurii

În calitate de ţară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova va obţine acces la fonduri europene pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Este vorba despre investiţii majore în drumuri, spitale, şcoli, universităţi, interconectări energetice etc. Declaraţia a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul „Ediţiei Speciale” de la postul public de televiziune.


„Există fonduri europene sporite pentru dezvoltarea ţării, care vor fi investite în drumuri, în spitale, în şcoli, în universităţi, în eficienţa energetică, securitatea energetică, în gazoducte în interconectări electrice. Deci, treptat, Uniunea Europeană va investi mult mai mult în infrastructura noastră, astfel încât această infrastructură să facă faţă rigorilor şi aşteptărilor faţă de un stat membru în care sperăm să ne transformăm prin acest sprijin european”, a spus Popescu.

Vicepremierul a menţionat că după ce Republica Moldova va obţine statutul de ţară candidat, prioritatea conducerii ţării va fi să ofere rezultate pentru cetăţeni, pentru a le uşura viaţa.

„Este de datoria noastră să minimizăm riscurile acolo unde e posibil, să ne mişcăm înainte cu reforme acolo unde ne putem mişca astfel încât, în pofida acestor circumstanţe foarte dificile să continuăm îmbunătăţirea vieţii pentru cetăţenii noştri, cu sprijinul Uniunii Europene”, a menţionat Nicu Popescu.

El a punctat câteva domenii în care ţara noastră are trebuie să avanseze: lupta anticorupţie, îmbunătăţirea guvernării, consolidarea democraţiei , dezvoltarea infrastructurii etc.

Întrebat în ce măsură se va implica opoziţia din ţara noastră în procesul de aderare europeană, Nicu Popescu a răspuns că nu vede, deocamdată, mesaje ferme din partea opoziţiei prin care s-ar nega faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. „Este absolut clar că cetăţenii noştri îşi doresc drumuri europene, şcoli europene, spitale europene. Eu nu văd o opoziţie bine structurată, un mesaj anti-european ferm, pentru că pentru absolut toţi este clar că viitorul unei Republici Moldova prospere, democratice, care menţine pacea este un viitor alături de statele UE”, a spus vicepremierul.

Totodată, Nicu Popescu a dat asigurări că, în paralel cu europenizarea ţării va avea loc şi reintegrarea ţării, „prin dialog, prin diplomaţie, prin persuasiune, prin discuţiile cu autorităţile de facto din raioanele de est ale ţării”. „Evident, nu putem prezice cum vor evolua aceste discuţii, dar Republica Moldova rămâne ferm ataşată pe ideea că acest conflict trebuie reglementat şi poate fi reglementat doar prin dialog şi diplomaţie”, a spus Popescu.

Potrivit ministrului de Externe, cetăţenii din stânga Nistrului au beneficiat până în prezent de toate facilităţile ce le oferă accesul în Uniunea Europeană cu paşapoartele moldoveneşti.

Referindu-se la pachetul de sancţiuni aplicat de UE împotriva Rusiei, Nicu Popescu a precizat că, în Republica Moldova anumite sancţiuni se aplică, în special este vorba despre sancţiunile financiar-bancare. „În acelaşi timp, la această etapă, gradul de rezilienţă şi capacitatea ţării noastre a face faţă întregului spectru de probleme nu ne permit să adoptăm acel pachet foarte mare de măsuri restrictive”, a mai spus Nicu Popescu.

Comentarii