Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate ombudsman

20 Noi. 2020 / 14:43

Autoreglementarea mass-media în condiţiile democraţiei.

În perioada 1-8 noiembrie 2020, ombudsmanul IP Compania Teleradio-Moldova, alături de o echipă de profesionişti media a participat la reuniunea de la Lvov, Ucraina din cadrul proiectului Autoreglementarea media în condiţiile democraţiei, organizat de NIRAS şi FOJO, Suedia.
 
Acest program îşi propune să contribuie la dezvoltarea mecanismelor de autoreglementare a sectorului mass-media, consolidând capacităţile instituţionale şi organizaţionale.  

Mass-media are posibilitatea de a participa activ la viaţa publică, de a fi o platformă pentru dialog şi de a proteja drepturile cetăţenilor. Dar pentru ca mass-media să îndeplinească acest rol important, este necesar să se creeze un cadru de reglementare actualizat, adaptat noilor condiţii şi provocări. În cadrul acestui proiect participă echipe din Armenia, Moldova şi Ucraina.  

https://drive.google.com/drive/mobile/folders/1GGcSMKvh0kr5Y3vcN6dENPnmQ4oywrw0?usp=sharing

Programul de formare constă din cinci etape obligatorii.
 

Etapa 1.

Crearea de echipe în ţările participante. La aceasta etapă, participanţii formulează problemele de autoreglementare în mass-media în ţările lor şi găsesc o poziţie comună pentru transformare. Cu sprijinul coordonatorilor naţionali, grupul dezvoltă prima idee a unui proiect de transformare care urmează a fi implementat. Cursul constă în prelegeri online, studii de literatură şi o serie de teste.

La prima etapă a dezbaterilor s-a vorbit despre mass-media şi libertatea de exprimare, cu accent pe drepturile omului şi democraţie; politica mass-media; jurnalism; instituţii de autoreglementare a mass-media.
 

Etapa 2.

La această etapă participanţii au avut ocazia să se întâlnească cu colegii din alte ţări pentru discuţii interactive comune, vizite de studiu şi exerciţii de dezvoltare a abilităţilor care acoperă toate cele patru domenii prioritare. Toţi participanţii la program pot împărtăşi experienţa şi cunoştinţele practice pe care le au. Proiectele de transformare se vor dezvolta prin muncă individuală. Procesul educaţional se va încheia cu un plan de acţiune. Colaborarea şi interacţiunea dintre participanţi, coordonatori naţionali şi experţi este o parte integrantă a programului.
 

Etapa 3.

Această etapă, presupune implementarea proiectelor de transformare.  Procesul de lucru asupra proiectului va fi susţinut de manageri de programe şi mentori, contacte periodice cu coordonatorul naţional şi întâlniri de grup.
 

Etapa 4.

Aici, participanţii fac schimb de experienţă în implementarea proiectelor de transformare şi, dacă este necesar, îşi finalizează şi ajustează planurile de acţiune. Expertiza şi discuţiile în grupuri, precum şi sprijinul coordonatorilor naţionali, vor contribui la avansarea procesului. Participanţii vor primi asistenţă suplimentară în teorie şi practică, se vor oferi excursii şi studii de caz într-un context regional.
 

Etapa 5.

Participanţii lucrează la proiectele lor de transformare în colaborare cu colegii, liderii şi / sau alte părţi interesate, cu sprijin continuu din partea mentorilor. Până la sfârşitul etapei, participanţii vor organiza un seminar naţional, unde vor prezenta proiecte gata făcute pentru transformări şi vor discuta acţiuni ulterioare. Acest atelier va avea loc ca parte a lansării următorului program cu noi participanţi care vor putea astfel să se bazeze pe, deja existente, procese de operare.
 

Serviciul ombudsmanului recomandă jurnaliştilor, editorilor, responsabililor de politica editorială a Radiodifuzorului public să aplice pentru proiecte şi training-uri profesionale organizate de instituţii notorii în promovarea şi implementarea bunelor practici de domeniu.

Comentarii