Sursa imaginii:
Postat de: Rusica Viorica
Ştiri / Politic
24 Iun. 2022 / 09:20
Declaraţiile liderilor europeni după obţinerea de către Republica Moldova şi Ucraina a statutului de ţări candidate la aderare la UE (VIDEO)
Liderii europeni reuniţi la Bruxelles au acordat statut de ţări candidate pentru aderarea la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina. Anunţul a fost făcut la o conferinţă de presă de preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Charles Michel şi Ursula von der Leyen, dar şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron. Oficialii au spus că este o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări.
„E un moment istoric care ne permite să conturăm Uniunea Europeană prin decizia de azi de a acorda statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi în acelaşi timp de a fi gata să-i acordăm acest statut de candidat Georgiei odată ce priorităţile vor fi realizate, luând în considerare rapoartele şi opiniile tuturor ţărilor, care au fost pregătite şi care urmează să fie pregătite de Comisia Europeană”, a declarat Charles Michel.
„Desigur, ţările au de făcut tema pentru acasă, înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că se vor mişca cât de repede e posibil, că se vor strădui cât de mult pot ca să implementeze reformele necesare, nu doar pentru că sunt cerute pentru a se mişca înainte în calea de aderare europeană, dar mai întâi de toate, pentru că aceste reforme sunt bune pentru ţară, bune pentru democraţie, pentru că consolidează competitivitatea celor trei ţări şi într-un final, sunt bune pentru cetăţeni. Vreau să subliniez că sunt convinsă că decizia pe care am luat-o ne face mai puternici pe noi toţi, pe Ucraina, Republica Moldova şi Georgia în faţa agresiunii ruse, şi pe Uniunea Europeană pentru că demonstrăm lumii încă o dată că Uniunea Europeană e unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”, a transmis Ursula von der Leyen.
„Este un mesaj foarte puternic, coerent cu ceea ce Europa noastră, încă din prima zi a conflictului, a ştiut să facă. Adică reacţionarea rapidă, într-un mod istoric şi unitar. Prin sancţiuni, două zile mai târziu şi de şase ori de atunci încoace. Prin sprijin macroeconomic, militar şi financiar pentru Ucraina. Şi acum prin acest gest politic. Este o perspectivă europeană pe care o recunoaştem Ucrainei, Moldovei şi Georgiei. Ceea ce este un semnal foarte puternic pentru Rusia şi în contextul geopolitic pe care l-am menţionat şi alegerea făcută pentru Ucraina şi Moldova de a primi acest statut de candidat la Uniunea Europeană”, a relatat Emmanuel Macron.
La rândul său, preşedintele României Klaus Iohannis a spus că Republica Moldova va avea toată susţinerea de peste Prut, pentru a face paşi în procesul de integrare.
„Din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie şi cu siguranţă noi veni cu toată experinţa şi expertiza pe care am acumulat-o în faza de candidat şi apoi membru. În ce priveşte Republica Moldova, Ucraina şi Georgia nu a fost nevoie de nici un fel de convingere, a fost lămurită din capul locului”, a declarat Klaus Iohannis.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în data de 3 martie, în aceeaşi zi cu Georgia şi trei zile mai târziu după Ucraina, care a depus cererea de aderare în data de 28 februarie.
Comentarii