Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Politic

17 Mai 2022 / 19:34

Mihailo Podoleak pentru Moldova 1: „Regiunea transnistreană e un factor destabilizator pentru Republica Moldova şi Ucraina” (VIDEO)

Regiunea transnistreană e un factor destabilizator, atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina, a declarat pentru Moldova 1 consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoleak. Potrivit demnitarului ucrainean, Kievul ia în calcul anumite sancţiuni şi restricţii privind regiunea secesionistă din stânga Nistrului.


Regiunea transnistreană, recunoscută de Consiliul Europei drept zonă ocupată de Federaţia Rusă, este una militarizată, acolo sunt dislocate şi trupe ruse. Kievul priveşte cu ostilitate regimul de la Tiraspol. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, destabilizările de luna trecută au fost organizate de o fracţiune pro-război, care deţine puterea de facto, iar situaţia e stabilă. Totuşi Kievul nu acceptă regiunea transnistreană în forma ei de azi.

„Consider că în lista sancţiunilor trebuie incluşi cât mai mulţi subiecţi care activează pe teritoriul regiunii transnistrene. În general, regiunea în forma în care există azi, este într-adevăr un factor destabilizator nu doar pentru Moldova, în sensul că nu-i permite ţării să se dezvolte eficient, prezenţa oricăror offshore-uri tenebre şi criminale frânează creşterea economică. Este şi un nucleu de destabilizare şi de tensionare a Ucrainei. Fără îndoială, pe măsură ce conflictul va escalada, vor fi unele decizii privind regiunea transnistreană”, a declarat consilierul prezidenţial al Ucrainei, Mihailo Podoleak.

Mihailo Podoleak a participat la primele negocieri cu delegaţia rusă, însă acum dialogul e imposibil, pentru că stabilimentul politic de la Moscova nu înţelege realităţile, a declarat consilierul prezidenţial cu referire la o eventuală întâlnire între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

„Climatul psihic şi emoţional s-a schimbat mult după evenimentele din regiunea Kiev, când am văzut măcelul din Bucea, ce s-a întâmplat în Hostomel, Irpin şi alte oraşe, după Volnovaha, Mariupol, după tot ce se întâmplă în Herson. Bineînţeles, condiţiile unei asemenea întâlniri se schimbă. Cu siguranţă, e greu de organizat, pentru că, delicat spus, Rusia şi conducerea sa politică nu înţeleg adecvat ceea ce fac în Ucraina. Cred că dacă ar începe să perceapă corespunzător lumea înconjurătoare, atunci probabilitatea acestei întâlniri va creşte”, a adăugat consilierul.

Podoleak a mai declarat că rezistenţa ucraineană de la Uzina Azovstal e un simbol puternic ce nu-i convine lui Putin, există posibilitatea ca militarii evacuaţi în teritoriile ocupate să fie supuşi unor represiuni.

Comentarii