Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Violeta Viliant

Ştiri / Regional

08 Mai 2022 / 20:10

Curtea de Apel Comrat a suspendat decizia Adunării Populare şi interzice elogierea simbolurilor de război

Curtea de Apel Comrat a suspendat cel de-al doilea act adoptat de Adunarea Populară a Găgăuziei care prevedea „utilizarea simbolurilor victoriei pe teritoriu şi oferea permisiunea fără opunere a producerii, păstrării şi purtării panglicii Sfântului Gheorghe”. Decizia a fost luată de către magistraţi duminică, 8 mai.

Potrivit deciziei emise de către Curtea de Apel Comrat legea care permite elogierea simbolurilor de război este suspendată, respectiv cetăţenii din UTA Găgăuzia nu vor putea purta sau confecţiona panglica negru-oranj, până la o decizie definitivă.
Decizia poate fi atacată cu recurs în casaţie, în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile de la data notificării părţilor hotărârii.

La 5 mai, Curtea de Apel Comrat a anulat legea prin care se permitea utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul Autonomiei Găgăuzia, după ce başcanul autonomiei, Irina Vlah, a promulgat decizia Legislativului local prin care panglica Sfântul Gheorge să fie considerată „legală” în regiune.

În luna aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a interzis prin lege acest simbol, împreună cu alte câteva, precum însemnele Z şi V, care se asociază cu agresiunea rusă în Ucraina. Astfel, cetăţenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi până la 9 mii de lei, persoanele cu funcţii publice riscă amenzi până la 18 mii de lei, iar persoanele juridice - până la 30 de mii de lei.

La 19 aprilie, legea a fost promulgată de către preşedinta Maia Sandu. 

Comentarii