Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Regional

19 Iul. 2021 / 14:31

Teleneşti: Peste 25 de colective artistice au participat la festivalul folcloric „Hora Sânzienelor”(VIDEO)

„Hora Sânzienelor” este genericul festivalului folcloric din raionul Teleneşti care a adunat peste 25 de colective artistice din raioanele Teleneşti dar şi Sângerei. Dacă anul trecut din cauza pandemiei nu a fost posibilă desfăşurarea festivalului, de această dată colectivele artistice s-au pregătit ca la carte cu cele mai frumoase cântece dar şi bucate, relatează Moldova 1.


Participaţii la festival au trebuit să prezinte un număr artistic, dar şi să pregătească bucate tradiţionale specifice localităţii pe care o reprezintă.

„Noi participăm deja mulţi ani la rând, programul nostru, avem un scenariu anume cu sărbătorile Sânzienelor când se strâng ierburile de sărbătoarea Sânzienilor, ele sunt ierburi de leac şi anume la această sărbătoare cine merge desculţ prin rouă până la răsăritul soarelui nu mai au deja dureri de picioare”, povesteşte Elena Şevciuc, membră a ansamblului folcloric din satul Chiţcanii Noi, Teleneşti.

„La acest festival am venit cu o expoziţie culinară şi cu un program artistic axat pe un obicei foarte vechi, care a fost dat uitării şi anume obiceiul gilitul, adică albitul pânzelor cum se făcea pe vremuri”, menţionează Alexandru Cheleş, membru al ansamblului folcloric din satul Băneşti, Teleneşti.

„Am înscenat un obicei de Sf. Gheorghe, prima mulsoare a oilor şi bucătăria tradiţională avem de toate, de la bunicuţa, părinţi tot ce am luat am realizat astăzi la această expoziţie”, spune Raisa Mediaş, membră a ansamblului folcloric din satul Budăi, Teleneşti.

În cadrul festivalului au participat ansambluri folclorice din raioanele Teleneşti şi Sângerei, precum şi meşteri populari din întreaga ţară.

„Avem un regulament al festivalului unde este stipulat, prezintă activitatea turistică respectivă cu siguranţă orice colectiv prezintă un obicei în perioada de vară şi respectiv sunt prezenţi şi cu o expoziţie culinară din localitatea pe care o prezintă”, menţionează Pavel Casian, şeful secţie Cultură, Teleneşti.

„Este un lucru destul de frumos şi de interesant prin formatul de a participa şi a prezenta obiceiurile şi tradiţia de la vatra strămoşească. Aceste formaţii sunt interesante prin portul lor popular, prin limbajul lor tradiţional şi prin cântecul şi dansul folcloric”, spune directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusari.

La finalul toţi participanţii au primit diplome şi premii.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

 

Comentarii