Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

18 Aug. 2021 / 12:23

Un puiet din stejarul lui Ştefan cel Mare va fi sădit la Văscăuţi, Floreşti

Un puiet din stejarul lui Ştefan cel Mare va fi sădit în comuna Văscăuţi din raionul Floreşti. Iniţiativa aparţine localnicului Simion Botnari, care acum patru ani, văzând starea stejarului bătrân, de peste 700 de ani, a decis să crească dintr-o ghindă un vlăstar al acestuia. Puietul care creşte în curtea lui Simion Botnari are circa 60 de centimetri şi urmează să fie replantat în centrul satului, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Ştiind de mai înainte că stejarului lui Ştefan cel Mare e pe cale de prăbuşire, am strâns un buzunar de ghinde de jos şi am venit acasă. Atunci mi-a venit ideea că, dacă copacul lui Ştefan cel Mare moare, să aibă urmaşi. Am sădit ghinda la mine în grădină. Timp de aproape patru ani, copăcelul a crescut deja mare. De ziua satului îl vom sădi în centrul localităţii, să rămână ca o amintire pentru următoarele noastre generaţii”, spune Simion Botnari.

Amintim că Stejarul lui Ştefan cel Mare din Cobîlea, raionul Şoldăneşti, este un arbore secular, luat sub protecţia statului la 8 ianuarie 1975. A fost menţionat pentru prima dată în cronicile anului 1456, cu un an înainte de începutul domniei lui Ştefan cel Mare.

Comentarii