Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

13 Noi. 2022 / 13:43

Svetlana Sîrbu şi Diana Pidghirnîi, de la „Teleradio-Moldova”, laureate ale premiului AŞM, ediţia 2022

Două jurnaliste de la Compania „Teleradio-Moldova” au fost desemnate câştigătoarele premiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), pentru promovarea ştiinţei în mass-media în anul 2022. Este vorba de jurnalista Radio Moldova Svetlana Sîrbu şi jurnalista Moldova 1 Diana Pidghirnîi. Alte nouă premii au fost acordate în domenii ştiinţifice, precum ştiinţe sociale, economice, arte şi umanistice.

În acest an, AŞM a acordat 11 premii, pentru rezultate ştiinţifice valoroase obţinute în anii 2020–2021 în domeniul ştiinţelor sociale, economice, umanistice şi arte, premiul pentru tineri cercetătorii, precum şi Premiul pentru promovarea ştiinţei în mass-media în anul 2021.

Printre laureaţi se numără şi jurnalistele TRM Svetlana Sîrbu şi Diana Pidghirnîi, care contribuie prin intermediul emisiunilor realizate la postul public de radio şi televiziune, la popularizarea ştiinţei. De distincţie s-a învrednicit, inclusiv, jurnalista şi reprezentanta AŞM Tatiana Rotaru.

„Ne bucurăm că AŞM a apreciat înalt modesta muncă, pentru că dacă se mai întreabă cineva uneori, parafrazându-l pe Adrian Păunescu, „ei şi ce mare lucru mai fac şi jurnaliştii, mai ales acei de radio, pe care nu toată lumea îi vede”, uite, le poţi spune: analizează, studiază, împărtăşesc emoţie, popularizează, explică şi informează. (…) Albert Einstein spunea că există două modalităţi în a-ţi trăi viaţa. O modalitate este să spui că nu există miracole şi cea de-a doua modalitate - să spui şi să crezi că tot ce se întâmplă în viaţă este o minune, un miracol. Mie mi-e aproape cea de-a doua modalitate. Vouă? Să credem în miracole, să fie pace pe pământ şi tot ce se întâmplă, se cercetează, se munceşte în laboratoarele AŞM, să fie spre pace, spre construire şi nu spre distrugere, apărare sau război, Doamne fereşte. E premiul nostru, pentru că radio înseamnă echipă”, a declarat jurnalista Radio Moldova Svetlana Sîrbu, în cadrul radiomatinalului de weekend.

De asemenea, cu premii AŞM pentru anul 2022 au fost distinşi: doctorul habilitat, profesor universitar Aliona Grati, echipele de cercetători formate din academicianul şi profesorul cercetător Andrei Eşanu, doctorul Valentina Eşanu şi doctorii Liliana Rotaru şi Ion Valer Xenofontov.

Premiul AŞM ediţia a 2022 a fost acordat, de asemenea, doctorului habilitat Olga Gagauz şi Tatianei Tabac, doctorului habilitat Rodica Ciobanu şi cercetătorului Mariana Şlapac. De distincţie s-a învrednicit, de asemenea, conferenţiarul universitar, doctorul Cristina Gherasim.  

Svetlana Sîrbu este redactor-şef al redacţiei Cultură şi prezentatoare a emisiunii „Album Duminical”. Jurnalista face parte din echipa Radio Moldova de 26 de ani, timp în care a promovat ştiinţa şi inovaţia în cadrul emisiunilor prezentate.

Diana Pidghirnîi realizează şi prezintă emisiunea „Purtătorii de Cultură” de la postul public de televiziune. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare duminică, cu începere de la ora 17:30, la Moldova 1.

De menţionat că în anul 2021 câştigătoarea premiilor AŞM, oferite pentru promovarea ştiinţei în mass-media, a devenit jurnalista Radio Moldova Tatiana Fişer.

Comentarii