Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/ Vadim Ghirda

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

24 Feb. 2022 / 22:09

Moldovenii, solidari cu Ucraina: Transport şi cazare gratuită, pusă la dispoziţia refugiaţilor ucraineni

În momente de grea încercare, când mii de ucraineni au fugit din calea războiului, refugiindu-se în Republica Moldova, moldovenii dau dovadă de solidaritate faţă de poporul ucrainean. Într-un grup de pe Facebook, denumit sugestiv „Ajutor ucraineni în Moldova”, cetăţenii noştri se oferă voluntari pentru a transporta migranţii de la graniţă, oferă cazare gratuită sau ajutor umanitar ucrainenilor ajunşi în ţara noastră.

De la complexe turistice, vinării, activişti civici sau oameni simpli – cu toţii s-au solidarizat într-un singur gând şi scop: să ofere ajutor migranţilor ucraineni, alungaţi din casele şi ţara lor în dimineaţa zilei de astăzi, după ce Rusia le-a atacat Patria.

Într-un grup pe Facebook, denumit sugestiv „Ajutor ucraineni în Moldova”, moldovenii oferă de la transport sau cazare gratuită – până la mâncare sau haine pentru copii, bărbaţi şi femei.

„Nu putem rămâne indiferenţi faţă de tragedia vecinilor noştri. Mii dintre ei au trecut hotarul de la Criva la Palanca, pentru a ajunge în Moldova, fugind de urgia războiului. Pentru noi, cei din Moldova, e un test de compasiune şi omenie. Toţi cei care putem contribui – cu adăpost, o plăcintă caldă, un cuvânt de încurajare – trebuie să o facem. Noi ne-am asumat să găzduim în Ştefan Vodă cel puţin 20 de familii de refugiaţi, dar nu ne vom opri aici. Vă rugăm să îi direcţionaţi pe cei care sunt în căutare de ajutor la +373 68353031. Vom face tot ce stă în puterile noastre. Astăzi, suntem cu toţii ucraineni #СлаваУкраїні”, au scris reprezentanţii unei vinării din Republica Moldova.

„Subminăm apelul naţional la solidaritate, empatie şi compasiune faţă de poporul ucrainean. Complexul nostru este pregătit să găzduiască familii de refugiaţi. În cazul în care cunoaşteţi persoane care au nevoie de ajutor, vă rugăm să-i redirecţionaţi la numerele de telefon: 0 693 03 499 sau 0 691 38 559. În aceste vremuri dificile şi nedrepte e nevoie mai mult ca oricând să gândim şi să acţionăm unanim!”, au scris reprezentanţii unui complex turistic din oraşul Ialoveni.

„Noi ne pornim la Palanca. În spate mai sunt şase locuri (sau mai mult, la nevoie). Am fost contactat acum de cineva care va merge cu noi în altă maşină şi are încă patru locuri disponibile”, a scris pe pagina sa de Facebook vloggerul Ion Andronache.

„În contextul situaţiei actuale din Ucraina, sunt mulţi refugiaţi cu copii. Unii sunt găzduiţi de prieteni şi rude, alţii poate nu dispun de aceasta posibilitate şi nu au unde se adăposti. În acest sens, vreau ajut o familie cu cazare în casa bunicilor mei. Casă cu trei camere şi o anexa cu doua camere, conectata la gaz şi energie electrică. Localitatea în cauza se afla în comuna Boldureşti, Nisporeni”.

„Către toţi prietenii cunoscuţii şi nu doar de pe pagina mea, în caz ca cunoaşteţi într-adevăr familii de refugiaţi, în deosebi cu copii din Ucraina, care au nevoie de adăpost …. Ofer gratis apartament în oraşul Edineţ. Doamne, ajută şi păzeşte pe toată lumea”, au scris moldovenii pe Facebook.

„Un angajat de la o reţea de telefonie mobilă a împărţit azi numere de telefoane cu minute şi internet gratuit refugiaţilor ucraineni care treceau prin vama de la Palanca. Când a văzut că oamenii nu au cu ce pleca spre Chişinău, a lăsat munca şi s-a oferit să transporte gratuit două familii. Aceştia au rămas surprinşi că nu vrea bani de la ei…”, a scris jurnalista Nadejda Roşcovanu, care se află la vama Palanca.

Amintim că, Ucraina a declarat stare de război pe întreg teritoriul său, după ce Rusia a invadat ţara vecină în dimineaţa zilei de astăzi. Autorităţile de la Chişinău s-au arătat solidare cu poporul ucrainean, declarând că sunt gata să adăpostească câteva zeci de mii de ucraineni, care vor solicita sprijin şi azil.

În seara zilei de astăzi, autorităţile au anunţat că peste patru mii de ucraineni au intrat în Republica Moldova, iar peste o sută au cerut azil ţării noastre.

Comentarii