Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com/Natalia Gavriliţa

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

07 Sep. 2022 / 09:44

Natalia Gavriliţa către ministrul Mediului: „Până pe 15 septembrie să fie funcţional site-ul lemne.md” (VIDEO)

Moldovenii care se încălzesc cu lemne vor putea să se informeze despre modul în care le pot procura pe site-ul lemne.md sau la linia verde 080010101 care va fi lansată astăzi. Anunţul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavriliţa în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri din 7 septembrie.

„Avem nevoie e o organizare şi comunicare mai bună despre distribuirea lemnelor. Am solicitat până la 1 septembrie să fie funcţională Linia Verde şi am vorbit şi despre un site lemne.md. Acestea ar fi instrumente prin intermediul cărora oamenii ar putea să se informeze referitor la acest proces de distribuire a lemnelor şi am înţeles că unele primării nici măcar nu ştiu la ce ocol silvic să se adreseze. Este o situaţie inacceptabilă, trebuie să existe mai multe informaţii”, a spus Natalia Gavriliţa.

La rândul său, ministrul Mediului a relatat că Linia Verde va fi lansată astăzi, iar site-ul este în proces de elaborare şi va deveni funcţional în urnătoarele două săptămâni.

„Linia Verde din punct de vedere tehnic este funcţională, va fi lansată astăzi. Numărul de telefon la care se pot adresa primarii este 0-800-10101. Aprovizionarea cu lemne se face cum s-a făcut şi anii precedenţi. Site-ul este în proces de contractarea companiei care va îl va elabora, termenul este de 2 săptămâni”, a declarat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Totodată, premierul s-a arătat nemulţumit de faptul că site-ul până în prezent nu a fost creat şi a cerut să fie elaborat până în 15 septembrie.

„Cu site-ul să ştiţi că el în octombrie nu ne ajută. Nu ştiu cine este implicat şi înţeleg că au proceduri, dar vorbiţi cu d-nul Ţurcanu. Haideţi noi să facem, că un voluntar îl face într-o zi. Nu înţeleg de ce noi cumva aşteptăm până vine prea târziu. Trebuie la timp să fie făcute toate lucrurile, informaţia era utilă în perioada aceasta. Vă rog acest să fie funcţional până la 15 septembrie”, a adăugat Gavriliţa.

Decizia privind eliberarea lemnului de foc a fost aprobată de Comisia Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova având în vedere necesitatea aprovizionării populaţiei cu lemn de foc pentru perioada rece a anului. Preţurile rămân la nivelul anului trecut: 550-875 de lei per metru ster pentru speciile tari (salcâm, stejar) şi 350-475 de lei per metru ster pentru speciile moi. Iniţial pentru o gospodărie a fost stabilită o limită de 3 metri steri, însă ulterior aceasta a fost extinsă până la 5 metri steri.

Comentarii