Ştiri

Sursa imaginii: Replicamedia.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

28 Noi. 2022 / 16:49

Nivelul apei în râul Nistru revine la normal (AUDIO)

Nivelul apei în râul Nistru este în scădere, spun reprezentanţii Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Aceasta după ce zilele trecute a înregistrat o creştere, care a generat inundaţii în mai multe localităţi din nordul ţării. Potrivit specialiştilor, Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk a mărit scurgerile de apă pentru producerea energiei electrice, iar acest fapt a generat o creştere a nivelului apei în râul Nistru.

Nivelul apei în râul Nistru revine la normal, spune inginerul principal în cadrul Direcţiei Prognoze Hidrologice, Mariana Prepeliţă. Potrivit ei, Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk a redus deversările, ceea ce a determinat stabilizarea fluxului de apă.

„În râul Nistru, pe sectorul satul Naslavcea-oraşul Camenca are loc scăderea nivelului apei, deoarece lacul de acumulare Novodnestrovsk a micşorat deversarea apei. De exemplu, ieri a deversat 120 de metri cubi pe secundă, iar pentru astăzi planifică 110. În râul Nistru, pe sectorul oraşul Dubăsari-oraşul Bender are loc scăderea în continuare a nivelului apei cu circa 60 de centimetri. Pericolul a trecut, iar acum nu avem niciun motiv de îngrijorare”, a menţionat Mariana Prepeliţă.

Pentru obţinerea energiei electrice, Barajul de la Novodnestrovsk a mărit scurgerile de apă, iar acest fapt a generat o creştere a nivelul apei în râul Nistru, a explicat pentru Radio Moldova, ecologistul Vladimir Garaba. Potrivit lui, pentru a preveni astfel de situaţii, autorităţile trebuie să activeze punctele proprii de monitorizare.

„Totul este legat cu activitatea Centralei de la Novodnestrovsk. În viitor, poate treptat scădea nivelul apei, eu cred că în câteva zilei. În primul rând trebuie să ţinem legătura cu autorităţile ucrainene ca să fie la curent cu creşterea scurgerilor de apă. În al doilea rând,  să aibă puncte proprii de monitorizare sau să le activeze în cazul dat, fiindcă că ele există, dar nu sunt acum activate şi să informeze la timp populaţia”, a precizat Vladimir Garaba.

Anterior, din cauza ridicării nivelului de apă în râul Nistru, la Tiraspol a fost sistată activitatea feribotului. Apa a inundat locul de acces spre podul plutitor. Totodată revărsarea râului Nistru a produs inundaţii în nordul ţării, potrivit unor imagini video plasate pe Telegram.

Amintim că la data de 24 noiembrie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de creştere a nivelului apei în râul Nistru şi a avertizat cetăţenii să pot să existe scurgeri de apă pe terenurile agricole.

Autor: Cristina Prisacari

Comentarii