Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Igor Grosu

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

25 Noi. 2022 / 13:29

Republica Moldova aderă la Programul UE de mediu şi climă „Life” (VIDEO)

Republica Moldova s-a alăturat unui program european de mediu şi climă prin semnarea aderării oficiale a ţării noastre la Programul „Life”. Potrivit comisarului european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, acest fapt reprezintă un pas import în calea aderării Republicii Moldova la blocul comunitar. Declaraţii în acest sens au fost făcute de oficialul european de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova vineri, 25 noiembrie.


Aflat într-o vizită oficială în ţara noastră, comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat că Uniunea Europeană va impulsiona eforturile Republicii Moldova în dezvoltarea unei economii durabile şi prietenoase mediului. Oficialul a ţinut un discurs în plenul parlamentului de la Chişinău şi a anunţat despre semnarea oficială a aderării Republicii Moldova la Programul „Life”.

„Unul dintre obiectivele vizitei mele este să inaugurez un pas mic, dar simbolic, către integrarea Republicii Moldova în familia UE. Semnarea aderării familiei dvs. la Programul UE de climă şi mediu numit „Life”. Asta va ajuta Moldova să abordeze problemele climatice şi de mediu. Vă vom sprijini, astfel, să vă pregătiţi pentru calitatea de membru al Uniunii pe o cale verde. Am venit astăzi să vă spun personal cât de mult apreciază UE paşii pe care i-a întreprins Moldova până în prezent pentru a pune în aplicare acest acord în domeniul mediului. Sunt domenii în care va trebui să acţionăm rapid, de exemplu gestionarea deşeurilor, adoptarea practicilor economiei circulare sau îmbunătăţirea calităţii aerului”, a declarat Virginijus Sinkevičius de la tribuna Parlamentului de la Chişinău.

În luarea sa de cuvânt, şeful Legislativului de la Chişinău, Igor Grosu, a declarat că statele blocului comunitar, precum şi instituţiile europene, acţionează împreună pentru a ajuta cetăţenii Republicii Moldova să treacă cu bine de această perioadă de criză şi să devină parte a lumii europene. Preşedintele Parlamentului este de părere că eforturile autorităţilor sunt orientate spre îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi dezvoltarea unui mediu mai bun şi mai prietenos.

„A fi parte a lumii libere, a Uniunii Europene, înseamnă o viaţă sigură şi bună pentru cetăţenii noştri, dar înseamnă şi eforturi din partea noastră de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale oamenilor, de a avea grijă de mediu. Avem cu toţii o singură casă – planeta noastră, şi dacă nu avem grijă de ea, atunci nicio altă reformă nu va fi suficientă pentru ca viitorul copiilor noştri să fie, într-adevăr, într-un mediu sănătos”, a menţionat Igor Grosu.

Autorităţile îşi propun ca timp de zece ani să fie plantate cel puţin 100 de mii de hectare de păduri. Printre priorităţi se enumeră şi lansarea programelor de gestionare şi colectare separată a deşeurilor, asigurarea localităţilor cu apă potabilă. Totodată, cu sprijinul partenerilor, Republica Moldova îşi propune dezvoltarea surselor de energie regenerabilă şi reducerea emisiilor poluante cu peste 80 la sută.

Comentarii