Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

21 Iun. 2022 / 18:21

Republica Moldova beneficiază de un sistem mai eficient de gestionare a siguranţei alimentelor (VIDEO)

Republica Moldova are acum un sistem mai eficient de gestionare a siguranţei alimentelor şi un sector horticol mai competitiv. Acest lucru a fost posibil datorită implementării proiectului „Agricultura competitivă în Republica Moldova”, lansat acum zece ani, relatează Moldova 1.

În acest timp, Banca Mondială a investit peste 47 de milioane de dolari. Au fost înfiinţate două laboratoare performante ale ANSA, care verifică calitatea produselor, cinci posturi de inspecţie la frontieră şi 47 de grupuri de producători.   

Fermierul Igor Tcaci din satul Hiliuţi, raionul Rîşcani, spune că datorită semănătoarei performante pe care a procurart-o în 2013 cu suportul financiar de 20 de mii de dolari, reuşeşte să obţină o roadă bogată. 

„Semănătoare specifică pentru semănatul cerealelor fără a prelucra solul. În rezultatul implementării noi am micşorat cheltuielile şi costul şi am obţinut economie la umiditatea cea pe care noi o acumulăm toamna-iarnă”, afirmă Igor Traci.

Acum patru ani şi fermierul Vitalie Obrijanu din Teleneşti a accesat acest proiect, care i-a permis să se asocieze cu mai mulţi producători pentru a obţine o investiţie comună.  

„Şi investiţia s-a dovedit a fi atât de binevenită încât s-a decis că şi toate restul lucrărilor vor fi făcute de comun. Ca grup de producători suntem prezenţi atât pe piaţa europeană, cât şi pe piaţa Golfului Persic, Asia, am rămas şi pe piaţa CSI”, afirmă producătorul agricol, Vitalie Obrijanu. 

Proiectul Agricultura competitivă în Republica Moldova a fost lansat în 2012. În această perioadă au fost construite două laboratoare ale ANSA, cinci posturi de inspecţie la frontieră şi finanţate 47 de grupuri de producători. 

„Acesta a dat 5 mii 800 de noi locuri de muncă, asta a dat zece la sută din capacitatea frigorifică de păstrare a produselor agricole horticole au fost acordare aproape 200 de granturi post investiţionale”, spune directorul proiectului, Liviu Gumovschi. 

„Investiţia dată a permis ca să fie procurat cel mai modern echipament, să fie implementate tehnologii inovaţionale care asigură calitatea produselor şi gestionarea post recoltare a acestor produse”, conchide ministrul Agriculturii, Viorel Ghedrciu. 

În cadrul următoarei etape a proiectului „Agricultura Competitivă în Republica Moldova” urmează să fie investite alte 15 milioane de dolari. Valoarea totală a proiectului este de 62,5 milioane de dolari.

Comentarii