Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Alegeri locale

30 Mai 2022 / 11:02

Promo-LEX: Şase incidente în timpul alegerilor, raportate de observatori

Observatorii Promo-LEX au efectuat numărarea în paralel a voturilor, exprimate în scrutinul din 29 mai, şi confirmă rezultatele preliminare, anunţate de Comisia Electorală Centrală. În acelaşi timp, Promo-LEX anunţă că au fosr raportate şase incidente. Informaţiile au fost colectate şi raportate de către 18 observatori pe termen scurt care au monitorizat procesul electoral din fiecare secţie de votare.

În perimetrul a 100 de metri a secţiei de votare 30/24 Lozova s-a înregistrat un caz de agitaţie electorală, în secţiile de votare Ghetlova, Zastînca şi Lozova au avut loc patru cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, iar în secţia de votare 20/07, Bobeica membrii biroului electoral au stopat înregistrarea video obligatorie a procesului de numărare a voturilor.

A fost sesizată şi o diferenţă mare între numărul de cereri de votare cu urna mobilă depuse în localităţile unde a avut loc scrutinul electoral. Cele mai multe au fost solicitate în satele Glinjeni, Moara de Piatră şi Zăicani unde au fost depuse 46, 51 şi, respectiv, 66 de cereri pentru votarea la locul aflării. De cealaltă parte, în cinci secţii de votare au fost depuse doar între 2 şi 4 astfel de cereri. Promo-LEX menţionează că potrivit bunelor practici internaţionale, utilizarea urnelor mobile de vot nu este recomandată, deoarece este însoţită de un risc înalt de falsificare.

O altă constatare se referă la accesibilitatea secţiilor de votare. Circa 67% dintre acestea nu corespund cerinţelor minime de accesibilitate şi nu au rampă pentru persoanele cu deficienţe locomotorii.

Numărarea voturilor de către organele electorale s-a efectuat rapid, cu excepţia satului Zastânca, raionul Soroca. Circa 1/3 din birourile electorale au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot la numărare de către un singur membru.

În rezultatul procesului de monitorizare a desfăşurării alegerilor, prin prisma respectării principiilor democratice şi a legislaţiei s-a constatat că, secţiile de votare s-au deschis şi s-au închis în mod regulamentar. Pe parcursul zilei alegerilor, votarea a fost organizată eficient şi s-a desfăşurat, în general, liniştit, au constatat observatorii.

În primul tur au fost aleşi primarii din localităţile Horodişte, raionul Rezina; Moara de Piatră, raionul Drochia; Tătăreşti, raionul Străşeni; Zăicani, raionul Râşcani, Hagimus, raionul Căuşeni şi consiliile comunale Lozova, raionul Străşeni şi Bobeica, raionul Hînceşti.

Pe 12 iunie 2022 urmează să fie organizat turul doi de scrutin în localităţile Ghetlova, raionul Orhei, Glinjeni, raionul Făleşti şi Zastânca, raionul Soroca.

Comentarii