Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Alegeri locale

15 Oct. 2022 / 11:38

Ziua tăcerii. Peste şase mii de cetăţeni sunt aşteptaţi duminică la alegeri în trei localităţi

Astăzi este ziua tăcerii, înainte de alegerile locale noi care vor avea loc duminică, 16 octombrie, în trei localităţi din Republica Moldova. Este vorba de localităţile Sălcuţa din Căuşeni, Ialpujeni din Cimişlia şi Branişte din raionul Râşcani. Potrivit Codului electoral, astăzi şi mâine agitaţia electorală este strict interzisă.

Comisia Electorală Centrală atenţionează că pe 14 octombrie a fost ultima zi în care au fost admise acţiuni de agitaţie electorală pentru alegerile locale noi, care vor avea loc în această duminică, 16 octombrie.

Conform prevederilor Codului electoral, agitaţia electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. CEC menţionează că interdicţia nu se aplică pentru informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior.

Totodată, concurenţii electorali nu pot efectua virări în/din contul cu menţiunea „Fond electoral”.

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă, de la 15 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice ori cu amendă de la 35 la 50 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau concurentului electoral.

Amintim că mâine, 16 octombrie 2022, vor avea loc alegeri locale noi în trei localităţi din ţară. Peste 6 mii de locuitori din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, Ialpujeni, raionul Cimişlia şi Branişte, raionul Rîşcani sunt aşteptaţi la urnele de vot pentru a-şi alege primarii.

Pentru cele trei mandate de primar, candidează opt persoane, desemnate de 6 partide politice. Potrivit CEC, conform criteriului de gen, trei candidaţi sunt femei şi cinci - bărbaţi.

Potrivit CEC, secţiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 şi 21:00. Pentru acest scrutin CEC a acreditat 20 de observatori naţionali.

 

Comentarii