Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Electorala

27 Iun. 2022 / 20:07

CEC: A fost aprobat sistemul de vot prin internet

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul şedinţei de luni, 27 iunie, Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”.

Potrivit CEC, votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile pe internet, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului. 
 
La fel ca votul tradiţional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin 2 paşi: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică şi exprimarea opţiunii de vot. 

Sistemul de vot prin internet are scopul de a oferi cetăţenilor Republicii Moldova un instrument alternativ de vot, astfel încât procesul electoral să devină mai accesibil, incluziv, sigur şi inovativ. Este destinat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, iar un obiectiv specific al acestei metode de vot îl reprezintă asigurarea accesului la procesul electoral pentru cetăţenii aflaţi în dificultatea de a se deplasa la secţia de votare.

Hotărârea adoptată de CEC va fi remisă Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova pentru examinare.

Comentarii