Ştiri

Sursa imaginii: TRM.MD

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

18 Noi. 2022 / 19:30

„Dragoste la pachet” – un spectacol despre drama moldovencelor care au plecat la muncă în străinătate, în premieră, la Teatrul „Mihai Eminescu” (VIDEO)

Drama sărăciei, durerea despărţirii de cei dragi, încercarea de a compensa dorul de copii cu daruri trimise din Italia, conturează tema spectacolului „Dragoste la pachet”. Este inspirat dintr-o realitate trăită de Tatiana Lazăr, autoarea textului, care a muncit în Italia, şi regizoarea spectacolului Olesea Sveclă, care a copilărit fără mama plecată în Italia, relatează Moldova 1.

„Despre mamele noastre care au plecat şi şi-au jertfit tinereţea, viaţa pentru o viaţă mai buna a copiilor săi. E destul de dureros. Niciun spectacol, niciun film, niciun monument pentru mamele noastre n-o să fie suficient pentru câte lacrimi, câtă durere au îndurat ele pentru noi”, a declarat Olesea Sveclă, actriţă, regizoare.

„Atunci când scriam, eu boceam. Un proces dureros de dezrădăcinare a neamului când pleacă mamele şi rămân copiii şi atunci tot ce putem noi să le dăm sunt nişte pachete pe care le facem cu dragoste. Toate perioadele adevărate care ar trebui să fie între mama şi copil sunt omise, ele îmi lipsesc până acum”, spune autoarea textului şi protagonista spectacolului, actriţa Tatiana Lazăr, a muncit 12 ani în Italia.

Secvenţele video, mărturiile şi frământările protagonistei, puse în valoare de regizoarea spectacolului, transmit esenţa producţiei scenice.

„Un amalgam întreg de emoţii, de la sarcasm, cinism, ironie, durere - până la cele mai sensibile note ale sufletului. Copiii sunt foarte sensibili la plecarea mamelor şi Casandra, fetiţa mea, are rolul acestui copil care o aşteaptă pe mama”, a mai spus actriţa Olesea Sveclă.

„Femeile noastre merită un cântec de dragoste pentru ceea ce fac, au făcut şi continuă să facă. Pe de altă parte, copiii care rămân parţial orfani aşteptând că o să vină mama… Chiar dacă mama vine, rămâne acea prăpastie între noi. Eu până acum vorbesc cu copiii mei de parcă-s copii mici. - De ce aţi plecat, doamnă Lazăr? - Nu se mai putea. Nu erau bani, era perioada când salariul cela mic de la teatru nu se dădea”, spune actriţa Tatiana Lazăr.

Spectacolul „Dragoste la pachet” va avea premiera pe 22 şi 23 noiembrie în Sala studio „Valeriu Cupcea” a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Comentarii