Ştiri

Sursa imaginii: Puterea.ro/FNT

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

13 Noi. 2022 / 16:55

Ministrul român al Culturii, la Radio Moldova: Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti - un proiect strategic pentru apropierea celor două maluri ale Prutului

Festivalul Naţional de Teatru (FNT) de la Bucureşti rămâne un proiect strategic pentru ministrul român al Culturii, cu atât mai mult cu cât statele din regiune se apropie, unite de aceeaşi ameninţare. Potrivit lui Lucian Romaşcanu, un nou teatru la Buzău, România, condus de Petru Hadîrcă, dar şi proiecte independente, detaşate de implicarea directă a autorităţilor, ar urma să apropie şi mai mult cultura din România şi Republica Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute de ministrul Culturii al României, Lucian Romaşcanu, pentru Radio Moldova.

„FNT este extrem de important, pentru că reuşeşte să adune cele mai bune producţii din teatrele româneşti şi nu doar. Sunt fericit că există şi „Capcana” lui Hadîrcă de la Teatrul Naţional din Chişinău. Deci este un fenomen extrem de important, care are 32 de ani în spate şi care duce mai departe fenomenul cultural românesc. FNT-ul este printre acele proiecte strategice pe care Ministrul Culturii le susţine şi suntem mândri că suntem”, a declarat Lucian Romaşcanu într-un interviu acordat corespondentului Radio Moldova la Bucureşti, Alex Olaru.  

Lucian Romaşcanu califică cooperarea dintre România şi Republica Moldova pe segmentul cultural drept unul productiv. Ministrul român a amintit, în acest sens, de Reuniunea Teatrelor Naţionale organizată la Chişinău anual, dar şi alte evenimente culturale, care potrivit lui, vin să apropie cele două maluri ale Prutului.

„Cooperarea funcţionează cu sau fără implicarea autorităţilor pentru că fenomenul cultural e ca apa, trece, tranzitează şi îşi vede de interese, iar manifestările comune româno-moldoveneşti şi chiar şi ucrainene sunt la ordinea zilei în toată ţara. În plus, noi avem Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău, unde anul trecut pentru prima oară am reuşit să aducem toate teatrele naţionale din România. Un alt exemplu: la Buzău, s-a hotărât prin consiliul local, să se facă un teatru al cărui director şi primă trupă va fi Petru Hadîrcă de la Chişinău, împreună cu trupa Teatrului Naţional din Chişinău. Sunt foarte multe lucruri care se fac şi le facem împreună la nivel guvernamental, inter-teatral, dar repet, sunt foarte multe manifestaţii de suflet, care nu trebuie neapărat să treacă printr-o autoritate ca să se întâmple”, a mai declarat Lucian Romaşcanu pentru Radio Moldova.

De menţionat că cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru din România se desfăşură la Bucureşti, în perioada 5-13 noiembrie. În cadrul ediţiei din acest an, pe scena românească a fost jucat, inclusiv, spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, montat la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău.

Interviul acordat de ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, a fost făcut public pe 13 octombrie, în cadrul emisiunii „Radiomatinal de weekend”. 

Comentarii