Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

24 Noi. 2022 / 13:23

Apă-Canal Chişinău solicită o majorare a tarifului la apă până la 24 de lei

Apă-Canal Chişinău solicită o majorare a tarifului de până la 24 de lei pentru un metru cub de apă, în caz contrar, chişinăuienii vor rămâne fără apă. Anunţul a fost făcut de primarul capitalei Ion Ceban pe pagina sa de Facebook, relatează Radio Moldova.

Potrivit lui, din cauza preţului majorat la energie, Societatea pe Acţiuni nu reuşeşte să acopere toate cheltuielile. De cealaltă parte, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au declarat că agenţia va examina majorarea tarifului la apă doar după ce vor fi prezentate contractele de preluare a datoriei de către Consiliul Municipal Chişinău (CMC), ce vizează Acordul cu BERD şi BEI. 

Edilul capitalei, Ion Ceban, susţine că până acum, Apă-Canal Chişinău, lunar se  achita 10 milioane de lei pentru consumul de lumină, după noile preţuri, costurile ar fi de 31 de milioane de lei. El solicită autorităţilor să ajusteze tarifele, pentru a nu pune în pericol o instituţie strategică precum este Apa- Canal.

De cealaltă parte şefa de la Apa-Canal, Chişinău, Irina Gutnic a declarat pentru Radio Moldova că datoria la zi faţă de furnizorul de energie, care asigură funcţionarea sistemelor de apă şi canalizare în municipiul Chişinău este de peste patru milioane de lei. Potrivit ei, Premier Energy a stabilit iniţial termenul limită de achitare date de astăzi, 24 noiembrie, ulterior a anunţat însă că în cazul neachitării vor fi deconectate, doar blocurile administrative, consumatorii casnici nu vor fi debranşaţi.

„Datoria faţă de Premier Energy la zi constituie peste patru milioane de lei. Pregătim o scrisoare către Premier Energy prin care vom anunţa disponibilitatea Apă-Canal în raport cu acele mijloace financiare care sunt zilnic încasate vor fi direcţionate proporţional încasărilor”, a declarat Irina Gutnic. 

Şefa Apa- Canal, Irina Gutnic a mai precizat că anterior a fost depusă o solicitare la ANRE pentru ajustarea la serviciile de apă şi canalizare în municipiul Chişinău, tariful cerut fiind de 24 de lei, per metru cub de apă. 

Şefa serviciului de presă a ANRE, Galina Sanduţa a declarat că Agenţia se va expune după ce vor fi prezentate contractele de preluare a datoriei de către Consiliul Municipal Chişinău, ce vizează Acordul cu BERD şi BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chişinău de către CMC.

„În luna octombrie Apă-Canal a depus la ANRE o solicitare de emitere a avizului asupra calculelor tarifelor, dar Agenţia nu poate să se expună atât timp cât nu sunt semnate contractele de preluare a datoriilor de la Primărie. ANRE  a solicitat de la CMC contractele semnate, ca imediat să poată să emită avizul”, a afirmat Galina Sanduţa.

Amintim că pe 3 noiembrie Primăria municipiului Chişinău a preluat împrumuturile întreprinderii Apă-Canal. Astfel, municipalitatea are de restituit 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiţii.

Aceste contracte urmează să fie semnate de municipalitate.

Tariful actual pe care îl achită locuitorii municipiului Chişinău este de 10 lei şi 65 de bani pentru un metru cub de apă.

Problema majorării tarifelor la serviciile de apă şi canalizare în capitală este discutată astăzi în cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău.

 

Comentarii