Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

23 Iun. 2022 / 15:40

Preţurile pentru serviciile de turism s-au majorat cu 30 la sută

Preţurile pentru serviciile de turism s-au majorat cu 30 la sută. Dacă anterior unii moldoveni îşi petreceau vacanţa pe Insulele Maldive, în Spania sau alte locuri scumpe, acum în topul preferinţelor se află destinaţiile mai ieftine. De asemenea, experţii economici spun că războiul din Ucraina şi inflaţia i-a determinat pe cetăţeni să-şi păstreze banii în puşculiţă pentru alte necesităţi vitale, relatează Radio Moldova.

Tot mai puţini moldoveni se odihnesc în hoteluri de 5 stele, iar majoritatea preferă destinaţiile mai ieftine, Bulgaria sau Turcia. Potrivit turoperatorului Iulia Turchina, în acest an comparativ cu anul trecut preţurile s-au majorat cu 30 la sută.

„Pe primul loc rămâne Turcia, cele mai multe zboruri sunt spre Antalya. Pe locul doi este Bulgaria, iar pe locul trei- Egipt şi Grecia. În acest an preţurile s-au majorat şi lumea nu-şi mai permite să se odihnească în hotele de 5 stele, majoritatea aleg hotele de 4 stele, pentru că preţurile s-au majorat cu circa 30% comparativ cu anii precedenţi. S-a schimbat şi perioada de rezervare, dacă anii precedenţi lumea rezerva din timp, acum toţi au lăsat pe ultima sută de metri”, a spus Iulia Turchina.

Şeful departamentului de turism al unei companii specializate pe călătorii externe, Neaga Artiom spune că în pofida scumpirilor, moldovenii se duc în vacanţă, dar aleg hoteluri mai ieftine.

„Pentru sfârşitul lunii acestea deja întâlnim dificultăţi cu disponibilităţile atât în hotele, cât şi la biletele avia sau bilete la autocar. Dar mai mulţi clienţi rămân dezamăgiţi că nu pot găsi locuri în hotelurile dorite. Au crescut preţurile, pentru că este o tendinţă de creştere pe toate segmentele, dar totuşi acum este mai simplu de a călători comparativ cu anul trecut. Au fost scoase restricţiile legate de COVID-19”, a spus Artiom Neaga.

Totodată, economistul Viorel Gîrbu a precizat că războiul din Ucraina, criza energetică şi inflaţia i-au determinat pe oameni să-şi păstreze banii în buzunar, şi să nu fie risipitori atunci când aleg unde să-şi petreacă vacanţa.

„Dacă nu apăreau alte crize după criza pandemică, cetăţenii care au amânat cheltuielile pe durata crizei epidemiologice ar fi putu să cheltuie aceste mijloace financiare în perioada imediat următoare, dar acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că au venit şi alte crize. Capacitatea de cumpărare a cetăţenilor moldoveni s-a redus urmare a crizei energetice, care a produs un impact foarte mare şi atunci sigur că cetăţeanul decidă să cheltuie pentru alimentaţie, vestimentaţie, anumite cheltuieli urgente şi ulterior dacă rămân anumite economii acestea pot fi alocate pentru odihna peste hotare undeva sau în ţară. Şi aşa cum numărul celor dispuşi să călătorească, să se odihnească peste hotare este mai mic, acest lucru înseamnă că criza totuşi a lovit destul de mult în bugetul cetăţenilor ”, a spus Viorel Gîrbu.

Potrivit prognozelor BNM, în toamnă inflaţia ar putea ajunge la 31 la sută. La începutul lunii, Parlamentul a constituit o Comisie specială privind controlul inflaţiei şi politica monetară, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate. Deputaţii vor analiza modul în care s-au luat deciziile în mai multe instituţii de stat cu atribuţii în domeniu, în ultimele 18 luni.

Comentarii