Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

25 Noi. 2022 / 14:44

Republica Moldova procură mai multă energie din România. Care este preţul de achiziţie

SA Energocom a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preţ de 900 roni/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent. Preţul energiei conform acestui contract este de 450 roni/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra Republicii Moldova 5 MWh la preţ de 1000 roni/MWh.

Potrivit unei note informative emise de Energocom, în total, la ziua de azi, în baza contractelor bilaterale, Republica Moldova procură zilnic din România circa 2000 MWh, iar în zilele de odihnă - 2500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume vor creşte la 2700 MWh în zile de lucru şi 3200 MWh în weekend.

„Necesarul ţării acum reprezintă în jur de 13 mii MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale şi sursele regenerabile) constituie circa 2500 MWh, circa 20% din consum”, anunţă Energocom.

Potrivit sursei citate, aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM.

SA Energocom anunţă că poartă negocieri pentru a încheia contracte directe şi cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia.

„În România există anumite limite legate de o ordonanţă de urgenţă din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte preţuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluţii şi suntem permanent în discuţii cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obţinerea licenţei în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală şi să încheiem contracte avantajoase”, a precizat directorul SA Energocom, Victor Bânzari.

Amintim că Energocom a procurat, în premieră, energie electrică de pe piaţa românească la sfârşitul lunii octombrie, în scop de diversificare a surselor de achiziţionare a resurselor energetică.

 

Comentarii