Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

24 Noi. 2022 / 15:55

Votat în lectură finală: A fost creat Fondul pentru antreprenoriat şi creştere economică

Parlamentul a aprobat crearea Fondului pentru antreprenoriat şi creştere economică a Moldovei, cu statut de subdiviziune internă în cadrul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Proiectul de modificare a Legii cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii a fost votată în cea de-a doua lectură.

Fondul va oferi acces întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare în condiţii avantajoase. Vor fi utilizate instrumente de finanţare precum credite, compensarea totală sau parţială a costurilor împrumuturilor, alte mecanisme de finanţare.

Fondul pentru antreprenoriat şi creştere economică a Moldovei va fi finanţat din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare oferite de către partenerii de dezvoltare şi donatori sub formă de credite, asistenţă financiară şi tehnică, granturi. De asemenea, va fi completat din  veniturile obţinute din creditare şi recreditare, din investirea mijloacelor financiare disponibile. Mărimea fondului pentru anul curent este de 70 milioane de lei. Guvernul îşi propune ca, pe parcursul următorilor trei ani, capitalizarea fondului să ajungă la 2,45 miliarde de lei. Se estimează că, în anul viitor, ODA, prin intermediul fondului şi al altor programe, va putea pune la dispoziţia antreprenorilor circa un miliard de lei.

Comentarii