Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

24 Noi. 2022 / 18:35

Comisia Naţională pentru Integrare Europeană a analizat nivelul de realizare a Planului de acţiuni pentru implementarea condiţiilor înaintate Republicii Moldova ca ţară candidată la UE

Republica Moldova a finalizat doar opt din cele 35 de acţiuni ce urmează a fi îndeplinite până la sfârşitul anului curent, conform Planului de implementare a condiţiilor înaintate ţării noastre în contextul obţinerii statutului de ţară candidată la UE. Aceasta este constatarea Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană (CNIE), care a fost convocată joi în şedinţă de către preşedintele Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, în luna decembrie urmează să fie încheiate încă 11 acţiuni, iar 16 dintre ele comportă un risc minor de realizare.În total, Planul de acţiuni pentru implementarea condiţiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de ţară candidată la UE conţine 60 de acţiuni.

În cadrul şedinţei CNIE, Maia Sandu a menţionat că este important ca majoritatea măsurilor rămase pentru 2023 să fie adoptate si implementate până la începutul primăverii anului viitor, pentru a putea invita cât mai rapid Comisia Europeana să evalueze progresele noastre.
Şefa statului a subliniat că este nevoie de mai multă muncă şi mai multă implicare, din partea tuturor instituţiilor, pentru a avansa într-un ritm susţinut în pofida circumstanţelor complicate din prezent.

Agenda şedinţei a vizat şi măsurile anticorupţie, la toate nivelurile, prin realizarea de anchete proactive şi eficiente, precum şi prin obţinerea unui bilanţ credibil al urmăririlor penale şi al condamnărilor.

La fel, s-a vorbit şi despre finalizarea reformei gestionării finanţelor publice, punându-se accent pe îmbunătăţirea achiziţiilor publice la toate nivelurile de guvernare.

Un aspect important discutat a fost şi realizarea angajamentului de „deoligarhizare” a Republicii Moldova, care este şi una dintre recomandările formulate în luna iunie de Comisia Europeană.

Comentarii